ΕΟ ΚΚΕ: Ερώτηση για το νέο κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 10:55
UPD:10:56
INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλει «το μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης για το νέο κλειστό κέντρο κράτησης στη Λέσβο που διαιωνίζει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών».

«Με τη συμφωνία ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ μεθοδεύεται η επιτάχυνση υλοποίησης της στρατηγικής τους για τη μετατροπή των νησιών της χώρας όπως είναι η Λέσβος σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, με σύγχρονα μέτρα ελέγχου εισόδου-εξόδου, με διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ και συστήματα ασφαλείας», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει, «την ίδια ώρα παραμένουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Μαυροβούνι της Λέσβου με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κινδυνεύουν να βγάλουν όλο τον χειμώνα σε σκηνές, εκτεθειμένοι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας εν μέσω και της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απλές νεροποντές αποδεικνύονται ικανές να πλημμυρίσουν τον χώρο, εκθέτοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τάχα πάρθηκαν μέτρα. Το ....ευρωενωσιακών προδιαγραφών ΚΥΤ του Μαυροβουνίου, όπως το αποκαλούσαν μέχρι σήμερα ΕΕ και κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλα παρά ένας άθλιος καταυλισμός όπως ομολόγησε, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο και μόνο για να υποστηρίξει την υλοποίηση του αντιδραστικού σχεδιασμού για το νέο κέντρο κράτησης. Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΚΚΕ ότι ευρωενωσιακές προδιαγραφές σημαίνει άθλιες συνθήκες διαβίωσης χειμώνα - καλοκαίρι που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων».

Η ΕΟ του ΚΚΕ τονίζει ότι «οι παραπάνω σχεδιασμοί αποτυπώνουν με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο το αντιδραστικό περιεχόμενο του "νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο" που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Κομισιόν. Αυτό αποτελεί συνέχεια και διαιώνιση της πολιτικής εγκλωβισμού στα κράτη πρώτης εισόδου της ΕΕ, του συμφώνου ΕΕ - Τουρκίας του 2016, του Κανονισμού του Δουβλίνου που στην Ελλάδα διαχειρίστηκε προηγούμενα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής προδιαγράφει νέες Μόριες και φυλακές, όπως αυτή που δρομολογούν ήδη στη Λέσβο, προκαλώντας τη δίκαιη αντίδραση των κατοίκων, αλλά και μεγάλες δοκιμασίες και βάσανα για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».

Βάσει αυτών, ο κ. Παπαδάκης υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στην ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων ώστε να εξασφαλιστούν η άμεση προστασία των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και των εργαζομένων στο Μαυροβούνι και στα άλλα ΚΥΤ και καταυλισμούς από τα καιρικά φαινόμενα και την πανδημία;.

- Στο αίτημα για κανένα νέο ΚΥΤ στα νησιά, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, στο κλείσιμο τώρα όλων των ΚΥΤ που λειτουργούν στα νησιά και στον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, με μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους ώστε να μπορούν από εκεί να αιτηθούν άσυλο;».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή