Σουηδία-Κορωνοϊός: Αναμένεται κορύφωση μέσα στον Δεκέμβριο

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 17:25
UPD:17:27
via REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένουν οι Σουηδοί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους υγείας, οι οποίοι ωστόσο επεσήμαναν πως όλα εξαρτώνται από το αν ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι νέες λοιμώξεις έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια χαλάρωση το καλοκαίρι, «εκθέτοντας» την «χαλαρή» προσέγγιση της χώρας για την καταπολέμηση της πανδημίας σε νέα εστίαση.

Συνολικά, 6.622 άτομα με COVID-19 έχουν πεθάνει στη Σουηδία, ένα κατά κεφαλήν σύνολο πολύ υψηλότερο από τις γειτονικές Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία, που επέλεξαν αυστηρότερες μεθόδους.

Ωστόσο, οι  περιορισμοί που ισχύουν από τα μέσα Οκτωβρίου, ενδέχεται να έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας λέγοντας ότι οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

 

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιβραδύνουμε την πανδημία με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας Γιόχαν Κάρλσον σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το υπόδειγμα του οργανισμού βασίζεται στο ότι οι πολίτες θα τηρήσουν τα μέτρα: «Εάν δεν το καταλάβουμε αυτό, θα έχουμε μια χειρότερη εξέλιξη».

Η Υπηρεσία είπε ότι ο τρέχων ρυθμός των νέων περιπτώσεων ήταν χαμηλότερος από αυτόν που προβλέπει το μοντέλο του, αλλά ότι αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει την αδυναμία των τεστ να συμβαδίσουν με τον ιό που εξαπλώνεται.

Η κυβέρνηση έχει αναθέσει στην υπηρεσία το καθήκον να φτιάξει ένα μοντέλο για το πώς θα κινηθεί η πανδημία για να βοηθήσει τις αρχές και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο σχεδιασμό τους. Ο οργανισμός αντιμετώπισε επικρίσεις στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι οι προηγούμενες απόπειρες μοντελοποίησης ήταν ανακριβείς.

Η Σουηδία κατέγραψε 5.841 νέες περιπτώσεις και 67 θανάτους την Πέμπτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή