Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι σε συναγερμό

Αυστηροποίηση ελέγχων και «καταιγίδα» νέων κοινωνικών μηνυμάτων- Επόμενο βήμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάθε κλειστό χώρο
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 10:07
UPD:10:07
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Συστάσεις στους πολίτες και μπαράζ ελέγχων με απειλή μεγάλων προστίμων όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας, περιλαμβάνει το βήμα που αποφάσισε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή επιδημιολόγων για να αντιμετωπίσει την επίθεση του κορωνοϊού.

Στις συσκέψεις που έγιναν χθες, σημειώθηκε – και σε αυτό φέρονται να συμφώνησαν και οι επιδημιολόγοι - ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται  κυρίως στην χαλαρότητα των μέτρων και των ελέγχων αλλά και στη χαλαρότητα των πολιτών και δευτερευόντως στο άνοιγμα των συνόρων. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των συνόρων θα τις δούμε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και εικοσαήμερο. Σημειώθηκε ακόμα ότι είμαστε ένα βήμα πριν ανακοινωθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, απόφαση που ήδη έχει ισχυρούς υποστηρικτές, όπως για παράδειγμα τον Ηλία Μόσιαλο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την επικράτηση πανικού στην κοινωνία, θα «βομβαρδίσει» με νέα κοινωνικά μηνύματα για να αντιμετωπίσει τη χαλάρωση που επικρατεί, ενώ φέρεται να είναι έτοιμο  plan b με άμεση εφαρμογή έκτακτων μέτρων όπως τοπικές καραντίνες κ.α.  

Από σήμερα, θα υπάρξει κύμα ελέγχων και κυρώσεων εφόσον δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας σε μπαρ, εστιατόρια, μέσα μεταφοράς και εμπορικά καταστήματα, με τη συμβολή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις χθεσινές συσκέψεις, σημειώθηκε ακόμα η ανησυχία των επιδημιολόγων ότι αν δεν υπάρξει αντιστροφή της χαλαρότητας που επικρατεί γενικώς «κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στον Μάρτιο», άποψη που ταρακούνησε την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναφέρθηκε ένας αριθμός νέων κρουσμάτων ανά ημέρα που θα αποτελέσει σημείο συναγερμού και εφαρμογής του έκτακτου σχεδίου που ετοιμάζεται. Ατύπως μεταφέρεται ότι ο αριθμός αυτός είναι τα 100 νέα κρούσματα ανά ημέρα πως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα έχουν στόχο να μην προσεγγιστεί καν αλλά αν αποτελέσει γεγονός θα προκαλέσει την άμεση εφαρμογή νέων, έκτακτων μέτρων.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει «καταιγίδα» νέων κοινωνικών μηνυμάτων κόντρα στη γενική χαλάρωση που επικρατεί αλλά και υπέρ της ανάγκης προσήλωσης στις οδηγίες των ειδικών.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι μετά το τέλος της καθημερινής ενημέρωσης από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά  επικράτησε όχι μόνο χαλάρωση των πολιτών αλλά και χαλάρωση των ελεγκτικών μηχανισμών, σημειώνουν ωστόσο ότι δεν μελετάται – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον – να ξαναρχίσει η καθημερινή ενημέρωση. «Με βάση τις επιστημονικές προσεγγίσεις δεν υπάρχεις τέτοιος λόγος και θα προσπαθήσουμε όλοι να μην υπάρξει» τονίστηκε χαρακτηριστικά. Όσο για τις φήμες και τις πληροφορίες περί αποστασιοποίησης του κ. Τσιόδρα λόγω διαφωνίας με το άνοιγμα των συνόρων ή διαφωνίες και άλλων επιδημιολόγων της επιτροπής με την απόφαση αυτή, επισημαίνεται με …διπλωματικό τρόπο ότι «κυβέρνηση και επιτροπή, είμαστε μέλη μίας ομάδας με κοινό στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και έτσι παραμένουμε».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε αυστηρούς ελέγχους χωρίς εκπτώσεις, όπως ζήτησε και την άμεση κινητοποίηση δημάρχων και περιφερειαρχών. «Το πλαίσιο που έχουμε είναι επαρκές. Υπάρχει ζήτημα εφαρμογής» ήταν το μήνυμά του ζητώντας την εφαρμογή όσων έχουν καθοριστεί ως ελάχιστες προϋποθέσεις «για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα».

Οι περιοχές όπου ο ιός έχει επανεμφανιστεί ή εμφανιστεί αλλά και τουριστικές περιοχές, θα αποτελέσουν προτεραιότητα, ενώ διοικητικές κυρώσεις και επιβολή προστίμων θα αποτελέσουν την πρώτη αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς καμία εξαίρεση , όπως τονίζεται, ενώ στις συσκέψεις που έγιναν σημειώθηκε από τους επιδημιολόγους ότι είναι απαραίτητη η αύξηση των τεστ του κορωνοϊού, αλλά και η χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή