Επιμένει η Τουρκία: «Θα προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 10:47
UPD:10:49
FACEBOOK/@MFATurkey
A- A A+

Αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει η Άγκυρα, ισχυριζόμενη ότι οι περιοχές στις οποίες προτίθεται να ξεκινήσει έρευνες «βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της περιοχής που ανακοινώσαμε» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Έχουμε δεσμευτεί πλήρως να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις διεξάγονται σύμφωνα με το εγκριθέν σχέδιο» προστίθεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Μετά τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράτ Οζούγκερντιν, εκλήθη - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όπου του υποβλήθηκε διάβημα κατά της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η παραπάνω κίνηση της Άγκυρας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία «αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Κάτι τέτοιο «αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου» και σε κάθε περίπτωση «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, καθώς αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας» τόνισε ο κ. Δένδιας,.

Δήλωσε επίσης πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή