Νέα στέγη αποκτά η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 14:27
UPD:14:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ
A- A A+

Τη δική τους ψηφιακή, ανοικτή και διασυνδεδεμένη στέγη θα αποκτήσουν η έρευνα και η τεχνολογία στην Ελλάδα. Σε συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου επισφράγισαν την πρωτοβουλία του Ίδρυματος Ωνάση να αναλάβει μέσω δωρεάς τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας σε ένα ολυμπιακό ακίνητο που έως σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί.

Το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί (Κεντρικό κτίριο Ιππασίας) θα μετατραπεί σε σύγχρονο και λειτουργικό χώρο για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στους χώρους του επιστημονικού κέντρου, που στόχος είναι να αποτελέσει κυψέλη έρευνας και τεχνολογίας, θα είναι δυνατή η αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων ερευνητικών κέντρων (Al, Smart Tech, Digital κλπ.), θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και διεξαγωγής επιστημονικών ημερίδων, ενώ στους χώρους του θα φιλοξενούνται και θα διεξάγονται επιστημονικές ημερίδες.

Επιπλέον, η αναμόρφωση δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση εκτός από το κόστος μελετών θα καλύψει και το κόστος υλοποίησης. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση για την προσφορά του να υποστηρίξει την ανακαίνιση του αναξιοποίητου Ολυμπιακού Ακινήτου και να το μετατρέψει – όπως είπε - σε ένα κτήριο κόσμημα στο οποίο θα στεγαστεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

«Είναι μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαδιακή. Γλιτώνουμε 500.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο σε ενοίκια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μια απολύτως κρίσιμη κρατική δομή, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, τόσο σημαντική καθώς η χώρα ετοιμάζεται να κάνει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, αποκτά μία μόνιμη στέγη σε ένα κτήριο με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το οποίο απ’ ότι έχω δει θα γίνει, θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό κόσμημα» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως προσβλέπει στη γρήγορη ολοκλήρωση του project.

«Εσείς, εξάλλου, έχετε μεγάλη εμπειρία να τα διαχειρίζεστε αυτά, ώστε εντός του 2021 να μπορέσουμε να κάνουμε τα εγκαίνια και να μετεγκατασταθεί όλο το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας στο νέο του σπίτι» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημητρίου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στη συμβολή της τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην δρομολόγηση του «εμβληματικού έργου» της αναμόρφωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Η πλήρης αναμόρφωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μας επιβάλλει να σκεφτούμε με όρους μέλλοντος για το πώς θα αναδείξουμε με έναν τελείως διαφορετικό βιωματικό τρόπο, και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά. Οπότε και εκεί θα σας θέλουμε αρωγούς» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει την καινοτομία, την έρευνα και τη ρήξη με το παρελθόν. «Οι υποτροφίες μας, πλέον, έχουν ως νέα πρόσθετα χαρακτηριστικά πέρα από την αριστεία, την καινοτομία και τη ρήξη με το παρελθόν. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο πιστεύουμε ότι θα γίνει το πρώτο ψηφιακό νοσοκομείο στη χώρα μας. Έχουμε μια άλλη πρωτοβουλία την οποία έχουμε συζητήσει μαζί σας κύριε πρόεδρε και με το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ψηφιακών σχολείων» είπε.

«Επομένως στον ορίζοντα του ‘21 πλέον σαν χώρα οραματιζόμαστε -και πιστεύω ότι είναι και δικό σας όραμα- οραματιζόμαστε το μέλλον, κοιτάμε το μέλλον» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή