Σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας οι ελληνικές επιστολές για το Μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 13:00
UPD:13:11
EPA/UN PHOTO/ESKINDER DEBEBE HANDOUT
A- A A+

Την αποστολή δύο επιστολών προς τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ως απάντηση της Αθήνας στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων που κορυφώθηκαν με την υπογραφή μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες ο κ. Πέτσας τόνισε πως με τις επιτολές αναπτύσσονται τα ελληνικά επιχειρήματα κατά της τουρκολιβυκής συμφωνίας και καταδεικνύεται η τουρκική παραβατικότητα. 

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).

Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στις επιστολές υπογραμμίζεται πως η σύναψη της Συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Τέλος, σημειώνεται πως το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενιαίας εθνικής θέσης ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα που εντείνεται συνεχώς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή