Φουκουσίμα: Αθώα κρίθηκαν τρία στελέχη της Tepco

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 11:04
UPD:15:14
REUTERS/POOL New
A- A A+

Αθώα για την κατηγορία της επαγγελματικής αμέλειας κρίθηκαν τρία διοικητικά στέλεχη της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, οκτώ χρόνια μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ.

Το 2011, με τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα, χτυπήθηκε και το πυρηνικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα την τήξη πυρήνα σε τρεις αντδραστήρες.

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Περισσότεροι από 470.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ από τον σεισμό και το τσουνάμι έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 18.500 άνθρωποι.

Τα τρία πρώην διοικητικά στέλεχη της Tepco κατηγορήθηκαν ότι δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, γεγονός που στοίχισε τη ζωή 44 ανθρώπων, οι οποίοι δεν πέθαναν επί τόπου, αλλά κατέληξαν στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν μετά την εκκένωση της περιοχής.

Οι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι οι επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας είχαν προειδοποιηθεί από το 2002 ότι ένα μεγάλο τσουνάμι, ύψους 15 μέτρων, θα μπορούσε να χτυπήσει το εργοστάσιο, αλλά δεν έδωσαν βαρύτητα ούτε έλαβαν τα απαιραίτητα μέτρα.

Δικαστήριο του Τόκιο ωστόσο έκρινε ότι είναι αθώοι. Εάν καταδικάζονταν, αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή