Βρετανία: Μεγάλος ο κίνδυνος πολέμου ΗΠΑ - Ιράν, έστω και από ατύχημα

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 10:46
UPD:10:57
REUTERS/HANDOUT

Αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις στα οπλικά συστήματα του Ιράν μπορεί να υπήρξαν άφησε να εννοηθεί εμμέσως η Τεχεράνη σήμερα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ήταν επιτυχείς. Ιρανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, υπό την απειλή των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ που εξαπέλυσε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιούν ότι η κατάρριψη αμερικανικού drone μπορεί να επαναληφθεί.

A- A A+

ΗΠΑ και Ιράν μπορεί όντως να μην επιθυμούν έναν πόλεμο, όμως ο κίνδυνος, έστω και από ατύχημα, παραμένει, εκτιμά το Λονδίνο.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Δεν πιστεύουμε ότι καμία πλευρά θέλει πόλεμο, αλλά ανησυχούμε πολύ μήπως συρθούμε σε έναν πόλεμο από ατύχημα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κατεβάσουμε τους τόνους», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στο ραδιόφωνο του BBC.

Η Βρετανία βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τις ΗΠΑ «σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση στον Κόλπο», πρόσθεσε ο Χαντ, ο οποίος αυτήν την περίοδο διεκδικεί επίσης την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και τον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο μαζί με τον προκάτοχό του στο υπουργείο, τον Μπόρις Τζόνσον.

EURONEWS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν τη Δευτέρα νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγες ώρες αφού έδωσε την διαβεβαίωση ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα γίνει ο καλύτερος φίλος της».

«Θέτουμε σε εφαρμογή επιπλέον σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν την Δευτέρα», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. «Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα!».

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράν προκειμένου να αποφύγει να προκληθεί μεγάλος αριθμός θυμάτων, εξακολουθεί να απειλεί με αντίποινα την Τεχεράνη για την κατάρριψη την Πέμπτη ενός αμερικανικού drone.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ ζήτησε να εξαπολυθούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ιρανικών συστημάτων άμυνας και κατά του δικτύου που ελέγχει τη διέλευση πλοίων στο Στενό του Ορμούζ.

Αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις στα οπλικά συστήματα του Ιράν μπορεί να υπήρξαν άφησε να εννοηθεί εμμέσως η Τεχεράνη σήμερα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ήταν επιτυχείς. Ιρανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, υπό την απειλή των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ που εξαπέλυσε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιούν ότι η κατάρριψη αμερικανικού drone μπορεί να επαναληφθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή