Mέι- Τραμπ: Θέλουμε φιλόδοξη συμφωνία εμπορίου μετά το Brexit

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 16:22
UPD:17:07
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

H συνέντευξη Τύπου των Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ τα είχε όλα: αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, αλλά και αναγνώριση διαφωνιών, δεσμεύσεις για μία «καταπληκτική» συμφωνία εμπορίου και αναφορές στους κοινούς στόχους και την ιδιαίτερη σχέση των δύο χωρών. 

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την παραδοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού ότι «ορισμένες φορές έχουμε διαφορές στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες», αλλά και με την επισήμανση ότι «οι δύο χώρες μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για την πηγή των προβλημάτων και τους στόχους, που πρέπει να επιτευχθούν». Όπως εξήγησε ένα από τα θέματα, στα οποία καταγράφονται σημαντικές διαφορές είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η κ. Μέι  έκανε αναφορά στο ζήτημα της επιδείνωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, σημειώνοντας πως η θέση των δύο χωρών απέναντι στην Τεχεράνη είναι ενιαία, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει ο,τι είναι δυνατόν να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε  πως η Βρετανία είναι έτοιμη να στηρίξει τις ΗΠΑ σε αυτό το μέτωπο. 

Η εμπορική συμφωνία

Το ενδιαφέρον όμως των περισσότερων στρέφεται στο εμπορικό πεδίο και στην προοπτική συμφωνίας μετά την έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα. «Και οι δύο πλευρές παραμένουμε δεσμευμένες σε μία φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μετά την αποχώρησή μας από την Ε.Ε.» διαβεβαίωσε η Μέι. 

Από την πλευρά του και ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως είναι βέβαιος πως «θα έχουμε μία καταπληκτική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία», αλλά και επιβεβαίωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), όπως και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την οικονομία θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 

Αναφέρθηκε δε και στην πρόσφατη προειδοποίηση για επιβολή δασμών στο Μεξικό, υπογραμμίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα και να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών με αυτούς σε ισχύ. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια των συνόρων» είπε, εξηγώντας τη στάση του. 

Το Brexit 

O Nτόναλντ Τραμπ σχολίασε πως η πρωθυπουργός πρέπει να πιστωθεί πολλά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, κρίνοντας ότι έκανε πολύ καλή δουλειά. Η ίδια τόνισε: «Ο πρόεδρος Τραμπ μου πρότεινε να μηνύσω την Ε.Ε. Εγώ διαπραγματεύθηκα και πέτυχα μία καλή συμφωνία για το Brexit». 

H Huawei

Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πως έχουν διαφορετική στάση απέναντι στον κινεζικό κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Huawei. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές τους, απορρίπτοντας ότι το θέμα μπορεί να οδηγήσει στο να σταματήσει η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο είπε χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν πρόκειται να σταματήσει η ανταλλαγή πληροφοριών, γιατί θα έχουμε μία πλήρη συμφωνία για τη Huawei και για όλα τα υπόλοιπα». 

Πρόσθεσε δε πως «έχουμε μία καταπληκτική σχέση και μπορούμε πάντα να ξεπερνούμε τις διαφορές μας». 

Κοπλιμέντα και διαδηλώσεις 

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία και χαρακτήρισε «φανταστική γυναίκα», ενώ αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες, που είχαν οργανωθεί για την επίσκεψή του, ουσιαστικά τις απέρριψε ως...ψευδείς ειδήσεις.  «Άκουσα ότι υπήρχαν διαδηλώσεις και είπα: Πού είναι οι διαδηλώσεις; Δεν βλέπω καμία διαδήλωση» είπε χαρακτηστικά. «Είδα μία πολύ μικρή διαμαρτυρια σήμερα, ήταν πολύ μικρή. Οπότε πολλά από αυτά που ακούστηκαν είναι fake news» συνέχισε. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή