«Ξεκάθαρη δικτατορία» καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευση για την επανάληψη εκλογών

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 20:39
UPD:07/05/2019 08:34
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Μια «ξεκάθαρη δικτατορία» κατήγγειλε το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν αιτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαρτίου.

«Είναι παράνομο να κερδίζεις ενάντια στο AKP», δήλωσε στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ.

EURONEWS

«Αυτό το σύστημα που απορρίπτει τη βούληση του λαού και περιφρονεί τον νόμο δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε νόμιμο. Αυτό είναι ξεκάθαρη δικτατορία», τόνισε.

Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου επικράτησε και εκλέχθηκε νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, τερματίζοντας τον 25χρονο έλεγχο του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του, επιφέροντας πλήγμα στον Ερντογάν. Έχει ήδη ορκισθεί δήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι το AKP, καταγγέλοντας παρατυπίες, κατέθεσε αίτημα στο YSK ζητώντας την ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και τη διεξαγωγή νέων. Ημερομηνία διεξαγωγής των νέων δημοτικών εκλογών ορίστηκε η 23η Ιουνίου, ενώ η απόφαση αυτή προκάλεσε νέα πτώση της Τουρκικής λίρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή