Βόρεια Ιρλανδία: Το Brexit και η εκστρατεία του Νέου IRA

Κυριακή, 28 Απριλίου 2019 16:07
UPD:16:14
REUTERS/CLODAGH KILCOYNE
A- A A+

Μία ευκαιρία για να επεκτείνει την εκστρατεία του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία έχει προσφέρει το Brexit στον Νέο IRA, την ιρλανδική εθνικιστική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη και απολογήθηκε για τον θάνατο της  δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν οι «Sunday Times».

Ο Νέος IRA, μια από τις λιγοστές οργανώσεις που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει δηλώσει ότι ένα μέλος του σκότωσε την 29χρονη δημοσιογράφο στο Λόντοντερι την περασμένη εβδομάδα ανοίγοντας πυρ εναντίον της αστυνομίας στη διάρκεια επεισοδίων.

Η δολοφονία, η οποία ακολούθησε μια μεγάλη έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Λόντοντερι τον Ιανουάριο και την οποία η αστυνομία επίσης έχει αποδώσει στην ίδια οργάνωση, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ολιγάριθμες περιθωριοποιημένες ένοπλες οργανώσεις εκμεταλλεύονται το πολιτικό κενό στην επαρχία και τις εντάσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

«Το Brexit έχει αναγκάσει τον IRA να επαναπροσανατολιστεί και έχει υπογραμμίσει πως η Ιρλανδία παραμένει διχοτομημένη. Θα ήταν ασυνεπές εκ μέρους μας να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Θέτουμε το θέμα των συνόρων και πάλι στην ατζέντα», δήλωσε ένα από τα μέλη της οργάνωσης στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους «Sunday Times», χρειάστηκαν μήνες για να οργανωθεί η συνέντευξη μέσω μυστικών επαφών με εθνικιστές και τους υποστηρικτές τους βόρεια και νότια από το σύνορο. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας οδηγήθηκε στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου σε μια απόσταση περίπου μιας ώρας από το σημείο της προγραμματισμένης συνάντησης για να γίνει η συνέντευξη.

Ο Νέος IRA αριθμεί πολύ λιγότερα μέλη σε σχέση με τον IRA, ο οποίος αφοπλίστηκε μετά την ειρηνευτική συμφωνία η οποία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων ανάμεσα σε κυρίως προτεστάντες υποστηρικτές της συνεχιζόμενης βρετανικής κυριαρχίας στην επαρχία και στους κυρίως καθολικούς υποστηρικτές της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η οργάνωση συστάθηκε το 2012 μετά τη συγχώνευση τριών από τις τέσσερις βασικές εθνικιστικές οργανώσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή