Βρετανία: Νέο κόμμα απέναντι στον δικομματισμό;

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 16:11
UPD:16:12
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Η απόφαση των επτά βουλευτών των Εργατικών να αποχωρήσουν από το κόμμα δημιουργεί νέα δεδομένα στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό, σε μία εξαιρετική κρίσιμη στιγμή για την έκβαση του Brexit. Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις όχι μόνο στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, αλλά και στο στρατόπεδο των Τόρις από στελέχη, που είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στα βρετανικά μέσα γίνεται ήδη λόγος για την προοπτική η πρωτοβουλία των επτά να εξελιχθεί σε συγκεκριμένο φορέα ή ακόμη και πολιτικό κόμμα. Το σενάριο αυτό τροφοδότησε εξάλλου με τις δηλώσεις του ένας εκ των επτά. Πρόκειται για τον Τσούκα Ουμούνα, ο οποίος προειδοποίησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Τερέζα Μέι πως «πολλοί ακόμη βουλευτές των Εργατικών, αλλά και των Τόρις, που έχουν απογοητευτεί από την εξέλιξη του κόμματός τους σε νέο UKIP μπορεί να ακολουθήσουν». 

Σε δηλώσεις του στο Radio 4 του BBC τόνισε πως πέραν των απογοητευτικών χειρισμών για το Brexit, αλλά και της αδυναμίας να αντιμετωπιστεί ο αντισημιτισμός στους κόλπους του κόμματος, «ένα μεγάλο θέμα» για τους επτά παραιτθέντες είναι και η αίσθηση πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί στον Τζέρεμι Κόρμπιν την εθνική ασφάλεια, εάν γίνει πρωθυπουργός. «Πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος συμφωνούν μαζί μας σε αυτό» ισχυρίστηκε. 

Ο κ. Ουμούνα τόνισε πως η νέα Ανεξάρτητη Ομάδα δεν είναι ακόμη πολιτικό κόμματο, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κόμμα εν καιρώ. Κάλεσε δε βουλευτές όλων των κομμάτων να ενταχθούν στους κόλπους του ώστε να οικοδομηθεί ένας νέος πόλος, μία «εναλλακτική» στο σημερινό σύστημα του δικομματισμού, το οποίο και χαρακτήρισε «θεμελιωδώς πληγωμένο». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή