Αφγανιστάν: Τριάντα νεκροί από επίθεση ενόπλων σε κυβερνητικό κτήριο

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 20:28
REUTERS/OMAR SOBHANI

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Εικοσιέξι άμαχοι κι ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε μια ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σε κυβερνητικό κτήριο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών, Νασράτ Ραχίμι.

Ένοπλοι εισέβαλαν νωρίτερα σε κυβερνητικό κτήριο στην Καμπούλ, αφού αντάλλαξαν πυρά με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και κράτησαν ομήρους.

Τρεις δράστες σκοτώθηκαν, ενώ 16 άμαχοι κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ραχίμι τόνισε ότι δύο κτήρια εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένα τρίτο βρίσκεται σε διαδικασία εκκένωσης.

Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες απογευματινές ώρες, αφού προηγουμένως ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε ένα αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, έξω από το υπουργείο Δημοσίων Έργων. Μέσα στο κτήριο βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Οι επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια είναι συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν. Συνήθως αποδίδονται στους Ταλιμπάν, οι οποίοι μάχονται για να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις από επαρχίες στρατηγικής σημασίας, να ανατρέψουν την κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Δύση και να επαναφέρουν τη δική τους, ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Την περασμένη Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να αποσύρει από το Αφγανιστάν τουλάχιστον 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες, από τους 14.000 που βρίσκονται σήμερα στη χώρα αυτή.

Η προοπτική της αμερικανικής αποχώρησης βύθισε στην αβεβαιότητα το σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Αφγανιστάν. Καθώς η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας επιδεινώνεται, ο Αφγανός πρόεδρος, Άσραφ Γάνι, αντικατέστησε την Κυριακή τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών με δύο αδιάλλακτους αντιπάλους των Ταλιμπάν.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν σημειωθεί 22 επιθέσεις στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 510 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 1.000, μόνο στην πρωτεύουσα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή