Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα μπορεί τώρα να εστιάσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 15:08
UPD:15:09
rthess.gr
A- A A+

«Η Ελλάδα είναι πλέον υπεύθυνη για τη μοίρα της» τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας την ευκαιρία που της δίνεται να εστιάσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. 

Σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι «η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει». Όπως είπε, τώρα το βάρος έγκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει τις επενδύσεις, ενώ οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν πλέον για το Grexit και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για το αν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατηγική σχέση επένδυσης με την Ελλάδα, σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, υπενθυμίζοντας τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στα Σκόπια, ο Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε πως η κύρωση της συμφωνίας είναι απαραίτητη και εκτίμησε ότι θα επικυρωθεί. «Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός κι αυτό το σεβόμαστε» υπογράμμισε.

RTHESS.GR

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση της ΝΔ στο θέμα και περιορίστηκε να πει ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αυτές οι συζητήσεις. Κάλεσε δε τα Σκόπια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Πάιατ χαιρέτισε την προσέγγιση που ακολούθησε η κυβέρνηση στις σχέσεις της με την Άγκυρα. «Είμαστε ευγνώμων» είπε και χαρακτήρισε ως σημαντική την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. «Ελπίζουμε πως αυτός ο διάλογος θα μπορέσει να συνεχιστεί» σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα πως η Τουρκία θα παραμείνει στη δύση και σημαντικός σύμμαχος της ευρωατλαντικής συμφωνίας.

Για την Κύπρο, ο κ. Πάιατ επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμά της για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μιλώντας για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή