Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, η Καθ. Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 14:42

Η γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά, ανάμεσα στον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί (δεξιά) και τον Γάλλο πρόξενο Φιλίπ Ρέι.

A- A A+

Μία από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας, το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, απονεμήθηκε στη γενική γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρα  Γουλάκη - Βουτυρά.

Σε τελετή που έγινε στο Τελλόγλειο, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Κριστόφ Σαντεπί επέδωσε τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στην  κα  Βουτυρά, αναγνωρίζοντας τη δράση της στην προώθηση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, μέσα από πολυάριθμες εκθέσεις στο Τελλόγλειο.

Ο κ. Σαντεπί χαρακτήρισε την κα  Βουτυρά «διακεκριμένη προσωπικότητα από  τον ακαδημαϊκό κόσμο και τον χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα» και έκανε λόγο για το πολυδιάστατο έργο της τιμώμενης, σε τομείς όπως η Ιστορία της Τέχνης, η μελέτη της μουσικής εικονογραφίας και της σύγχρονης γλυπτικής, παράλληλα με το διδακτικό της έργο. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στις σχέσεις της κας  Βουτυρά με τον γαλλικό  πολιτισμό, ο Γάλλος πρέσβης παρατήρησε: «Το πάθος σας για τις γαλλικές τέχνες και τον πολιτισμό σάς οδήγησε για περισσότερα από δέκα χρόνια να παρουσιάσετε μοναδικές εκθέσεις πάνω σε ανεξερεύνητα θέματα ή μέσα από μία μοναδική γωνία». Όπως είπε τέλος ο κ. Σαντεπί, μέσα από όλο αυτό το έργο της, η κα  Βουτυρά «έχει γίνει μόνιμος πρεσβευτής στην υπηρεσία των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας».

Στην απάντησή της η κα Βουτυρά ευχαρίστησε τον Γάλλο πρέσβη για  τη διάκριση που της απένειμε η Γαλλία. «Την αισθάνομαι ως μεγάλη τιμή», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η τιμή αντανακλάται στο Τελλόγλειο, το οποίο έχει μακρά ιστορία συνεργειών με ξένους και ιδιαίτερα γαλλικούς πολιτιστικούς φορείς, προκειμένου να οργανώσει δράσεις κοινού ενδιαφέροντος που προβάλλουν την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό που μοιραζόμαστε». Η ίδια υπενθύμισε μία φράση του Κωνσταντίνου Μαλέα στην έκθεση ζωγραφικής της Στρατιάς της Ανατολής, στη Θεσσαλονίκη, το 1916: «Ο θαυμασμός μας στην τέχνη ενός λαού μας αδελφοποιεί με αυτόν».

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή