Τσεχία: Σταματούν οι διαδικασίες έκδοσης Σύρου Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 17:13
UPD:17:26
REUTERS/DAVID W CERNY

Οι τσεχικές αρχές σταμάτησαν τις διαδικασίες έκδοσης πρώην ηγέτη των Κούρδων της Συρίας τον οποίο είχαν συλλάβει για λίγο τον Φεβρουάριο βάσει τουρκικού εντάλματος σύλληψης, ανακοίνωσε το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ είναι πρώην ηγέτης του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), της κυριότερης συνιστώσας του συνασπισμού που διοικεί τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία, η οποία χαρακτηρίζεται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση», λόγω των πολιτικών δεσμών της με το PKK.

Η απελευθέρωσή του, με εντολή την οποία έδωσε το δικαστήριο στις 27 Φεβρουαρίου, προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση με την Άγκυρα η οποία τον κατηγορεί για φόνο.

Κατά την απελευθέρωσή του υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεργαστεί με περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες.

Η νέα απόφαση σημαίνει ότι οι τσεχικές αρχές κλείνουν πλήρως την υπόθεση.

«Ο κρατικός εισαγγελέας σταμάτησε τις διαδικασίες επειδή το εν λόγω πρόσωπο δεν βρίσκεται στο έδαφος της Τσεχικής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η διαδικασία έκδοσης δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Στεπάνκα Ζένκλοβα.

Ο δικηγόρος του κ. Μούσλιμ, Μίροσλαβ Κρούτινα, δήλωσε ότι η απόφαση σημαίνει επίσης ότι ο πελάτης του δεν δεσμεύεται πλέον από την υπόσχεσή του να παραμείνει στην Ε.Ε.

«Είναι ελεύθερος», δήλωσε ο κ. Κρούτινα.

Η Άγκυρα, η οποία χαρακτήρισε την απελευθέρωσή του πολιτική απόφαση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεσμεύτηκε να τον κυνηγήσει «όπου κι αν πάει».

Η Τουρκία ζήτησε αργότερα από τη Γερμανία και τη Σουηδία, όπου ταξίδεψε ο Μούσλιμ αφού έφυγε από την Τσεχική Δημοκρατία, να τον συλλάβουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή