Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτησης της πρότασης της Ν.Δ. για προανακριτική

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 13:53
UPD:15:34
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια η συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και 73 βουλευτές του κόμματος για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, από τους Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη, σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Ολομέλεια θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία. Η ψηφοφορία θα είναι αυτοτελής, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, και θα διεξαχθεί σε τρεις ψηφοδόχους.

Κ. Τασούλας: Ασπίδα της κυβέρνησης η λάσπη και η συκοφαντία

«Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η Ν.Δ., καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες» είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας.

Απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας πρόσθεσε ότι το «άλλο υλικό περιλαμβάνει την ευθιξία η οποία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο».

Παρουσία του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι σήμερα η Ν.Δ. φέρνει ενώπιον της Ολομέλειας πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για τους υπουργούς κ. Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη για τα φερόμενα αδικήματα της απιστίας τελεσθέντα με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου που αφορούν τους καταχραστές του Δημοσίου, διότι υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2015 δια παραλήψεως, και αυτό διότι το 2015 ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Ξανθός δεν φρόντισαν να υπογραφούν οι αποφάσεις για τον καθορισμό τιμών που είχαν αποφασιστεί νομοθετικά το 2013 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Η παράλειψη αυτή της τιμολόγησης το 2015 επέφερε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το Δημόσιο» είπε  σημειώνοντας ότι «με βάση έγγραφο που συσχετίζεται από την εισαγγελία διαφθοράς στη δικογραφία οι τρεις υπουργοί φέρονται να έχουν προβεί σε καταστρατηγήσεις του νόμου περί ρύθμισης τιμών των φαρμάκων που επέφεραν το 2016 ζημία τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων στο δημόσιο ταμείο και τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων στους ιδιώτες που έκαναν χρήση φαρμάκων».

«Φέρονται, επίσης, να έχουν διαπράξει αδικήματα που κατατείνουν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι με εγκύκλιο που έχει υπογράψει ο κ. Κουρουμπλής αντικατέστησε, στην απαίτηση για συνταγογράφηση τη δραστική ουσία και επανέφερε στο καθεστώς της συνταγογράφησης τη βάση της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου» τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ως ασπίδα τη λάσπη»

«Η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για "όλα στο φως" εξαντλείται στη λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους» κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο εισηγητής της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι προτάσεις για έρευνα αναφορικά με τα capital control και την επιβολή του 3ου Μνημονίου που επέφεραν συγκλονιστική ζημία στη χώρα και τον ελληνικό λαό και που με τελευταίες εκτιμήσεις η ζημία αυτή ανέρχεται στα 200 δισ ευρώ».

Δεν τόλμησε, όπως είπε, η κυβερνητική πλειοψηφία να δεχθεί έρευνα για τον Πάνο Κάμμενο και την εμπλοκή του στην πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβία ούτε και για την εμπλοκή στην υπόθεση του Noor Ι. Και αυτή τη στάση επέδειξε η κυβερνητική πλειοψηφία, είπε ο Κώστας Τασούλας, αν και η Ν.Δ. ψήφισε όλες τις προτάσεις για εξεταστικές και προανακριτικές που ήρθαν στη Βουλή αυτή την περίοδο, δηλαδή την επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου, για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, για την υγεία, την προκαταρκτική για τη Novartis που εξελίσσεται στην ουσία σε μια καταστρατήγηση της απόφασης της Βουλής και εργαλειοποίηση του κακόφημου καταφυγίου της παραγραφής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τα πάντα, χρησιμοποιεί ως ασπίδα τη λάσπη και τη συκοφαντία για να κρύψει ότι η οικονομία σέρνεται, να κρύψει την οικοδόμηση του κομματικού κράτους, να κρύψει την εύνοια προς συγγενείς» κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Σπ. Λάππας: Αντιπερισπασμός της Ν.Δ.

«Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει η Ν.Δ. από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια» χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Επί της ουσίας του περιεχομένου της πρότασης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα, δεδομένου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού μεσολάβησαν δύο Σύνοδοι (Ιανουάριος έως Σεπτέμβριο 2015, που ήταν υπουργός ο Π. Κουρουμπλής). Επίσης, επικαλέστηκε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τον οποίο, εφόσον ο εισαγγελέας δεν πει ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι να παραμείνει ο φάκελος ανοιχτός, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

Ακόμη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η πρόταση της Ν.Δ. βασίζεται σε μια ανώνυμη καταγγελία, κατά την οποία αυτός που καταγγέλλει αναφέρεται σε «μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα» και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, που υπέγραψαν την πρόταση, συμφωνούν ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο; Πρέπει να το διερευνήσουμε, ή όχι; Η υποκρισία δεν έχει όρια, δεν έχει μέγεθος».

Λαμβάνοντας αφορμή από τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, ο οποίος υποστήριξε ότι η προανακριτική για την υπόθεση Novartis πάει για κουκούλωμα και οδηγείται σε παραγραφή που μεθοδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λάππας υπενθύμισε ότι όταν ανάμεσα στο αδίκημα και τη συζήτηση στην Επιτροπή έχουν μεσολαβήσει δύο Σύνοδοι, τότε το αδίκημα υποπίπτει σε παραγραφή. «Άρα οποιοδήποτε αδίκημα κρίνει η προανακριτική ότι γίνεται κατά την άσκηση των καθηκόντων, αυτό είναι παραγεγραμμένο. Αυτό επιδιώκουν τα πολιτικά κόμματα, που άλλη στάση είχαν πριν με τον κ. Παπαντωνίου. Αυτό δεν θα γίνει. Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα, όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη. Γιατί μόνον εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, μόνο εκεί υπάρχει διερεύνηση και μόνον εκεί υπάρχει τιμωρία των ενόχων. Και, αν θέλετε να το αποφύγετε, δεν θα το αποφύγετε» απηύθυνε προς την πτέρυγα της Ν.Δ.

Ν. Καραθανασόπουλος: Η Ν.Δ. διευκολύνει την κυβέρνηση

«Η σημερινή πρόταση της Ν.Δ. πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να τρίβει τα χέρια της» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εκτίμησε ότι αυτή η πρόταση «διευκολύνει την κυβέρνηση να συσκοτίσει τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματα του λαού, να αποπροσανατολίσει τον λαό από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, από την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανονατοϊκούς και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αναβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της Αμερικής στην περιοχή μας».

«Στην προηγούμενη συζήτηση που έγινε για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τη NOVARTIS, οι εκπρόσωποι της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είχαν ξεσηκώσει κουρνιαχτό ότι αυτή βασιζόταν σε καταγγελίες ανώνυμων μαρτύρων. Σήμερα η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Στηρίζουν τη σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, σε ανώνυμες καταγγελίες» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι αυτό είναι «ένα βήμα παραπέρα στον εκχυδαϊσμό και στον εκφυλισμό της υπόθεσης αυτής».

«Εμείς, ως κόμμα, είχαμε δηλώσει και από την προηγούμενη φορά ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε τις οποιεσδήποτε διαδικασίες εκφυλισμού της λειτουργίας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας και την παρουσία μας τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και των πραγματικών ζητημάτων» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για την επιτροπή για τη Novartis.

Γ. Μαυρωτάς: Το όλα στο φως δεν εξαιρεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

«Η συμπεριφορά μας δεν μπορεί να είναι αλά καρτ σε θέματα δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, και η δικιά μας δεν θα είναι» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής Γιώργος Μαυρωτάς για τη στάση που τηρεί το Ποτάμι απέναντι στην ανάγκη διερεύνησης, σημειώνοντας ότι πρέπει όλα να εξεταστούν και κυρίως να κλείσουν οι τρύπες του συστήματος που δημιουργούν στρεβλώσεις.

Ειδικά για τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι δεν θα έπρεπε να έχει εξαιρεθεί από την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να εξηγήσει πώς οι θεσμοί τον εμπόδιζαν να βγάλει δελτίο τιμών. Αλλά και για τον κ. Ανδρ. Ξανθό είπε ότι θα πρέπει να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε την ανατιμολόγηση, αντί να το κάνει αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα και τι έχει συμβεί με το συμπληρωματικό δελτίο τιμών.

«Εξακολουθεί να ισχύει το "όλα στο φως" ή όταν πρόκειται για δικούς σας ανθρώπους σάς πιάνει μια φωτοφοβία;» ρώτησε απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κ. Μαυρωτάς αν και δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι όλα αυτά γίνονται για το θεαθήναι και «για να πουν οι καινούριοι πόσο βρώμικοι είναι οι παλιοί και για να πουν οι παλιοί ότι δεν είναι και τόσο άσπιλοι οι καινούριοι».

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και προανακριτική αντί προανακριτικής» σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Όμως, έτσι θα το πάμε; Με τόσα ανοιχτά εθνικά μέτωπα, με την οικονομία σε κρίσιμη καμπή, με κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για τις επόμενες γενιές, με όλα αυτά ανοιχτά εμείς θα κυνηγάμε την ουρά μας;».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ανέφερε: «Να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα ένα restart, να βάλουμε το εθνικό αφήγημα πάνω από τα κομματικά αφηγήματα, να δούμε λίγο πέρα από τα κομματικά τείχη, με βλέμμα στις νέες γενιές και όχι στις νέες κάλπες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή