Γαλλία: Επικρίσεις Δεξιάς και Ακροδεξιάς κατά Μακρόν για τον νόμο κατά των fake news

Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 17:14
UPD:17:45
REUTERS/POOL

Τα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να βάλει τέλος στις ψευδείς ειδήσεις στα διαδικτυακά μέσα μέσω νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί προσεχώς προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Χρήστες του Twitter ανέβασαν σχόλια με τίτλο «ΕπινόησεΤιςΔικέςΣουΨευδείςΕιδήσεις», βουλευτές της δεξιάς και ακροδεξιάς αντιπολίτευσης προειδοποίησαν για τον κίνδυνο που ενέχει αυτό για τις πολιτικές ελευθερίες και ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν είναι η καλύτερη λύση.

Η σχετική ανακοίνωση από τον κ. Μακρόν την Τετάρτη ήταν η τελευταία απόπειρα να βρει τρόπους διαχείρισης της παγκόσμιας εξάπλωσης παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - τα «fake news», όπως τα αποκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Με βάση το σχέδιο του κεντρώου - σοσιαλφιλελεύθερου επικεφαλής του γαλλικού κράτους, θα επιτρέπεται στους δικαστές να μπλοκάρουν μια ιστοσελίδα ή έναν λογαριασμό χρήστη, ειδικά στη διάρκεια εκλογών, και να υποχρεώνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να δημοσιεύουν τα ονόματα όσων είναι χορηγοί σε ιντερνετικό περιεχόμενο. Αυτό, λένε οι επικριτές του, εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντάει.

«Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν να ελέγξουν ποια είναι η αλήθεια», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Μπρουνό Ρεταγιό. «Η ελευθερία της έκφρασης ενέχει κινδύνους, αλλά είναι προτιμότερη από τον πειρασμό να ελέγξεις μυαλά».

«Παραμένει δημοκρατία η Γαλλία αν φιμώνει τους πολίτες της; Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό!», έγραψε στο Twitter η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Οι απόπειρες να ελεγχθεί ο διαδικτυακός λόγος συνιστούν ένα ακανθώδες θέμα, καθώς σύμφωνα με τους επικριτές του ισοδυναμεί με λογοκρισία. Την Τετάρτη, ένας αντίστοιχος νόμος στη Γερμανία οδήγησε τις αρχές στο να μπλοκάρουν προσωρινά τον λογαριασμό στο Twitter ενός σατιρικού περιοδικού επειδή χλεύασε αντιμουσουλμανικά σχόλια.

Οι μεγάλες ιντερνετικές πλατφόρμες Facebook και Google αρνήθηκαν να σχολιάσουν άμεσα την ανακοίνωση του Μακρόν και αντίθετα επισήμαναν κάποιες πρωτοβουλίες για αυτορρύθμιση ή συνεργασία με τα τοπικά μίντια - περιλαμβανομένης της Γαλλίας - για τον εντοπισμό των fake news.

«Ο όποιος κανονισμός θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την βιομηχανία», λέει η δικηγόρος της νομοθεσίας για το Ίντερνετ Κριστέλ Κοσλέν. Η ίδια επισημαίνει ότι ένας νόμος του 1881 ήδη επιτρέπει τη δίωξη για τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων. Θα ήταν κομβικής σημασίας, τονίζει, να διασφαλιστεί ότι η όποια δικαστική απόφαση θα είναι τεχνικά εφαρμόσιμη. «Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος μπορεί να πει ποια είναι αληθινή και ποια ψευδής πληροφορία».

Η φιλική προς τον πρόεδρο της Γαλλίας πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στο κοινοβούλιο είναι ευρεία («Η Δημοκρατία Εμπρός!» LREM - Κέντρο, Δημοκρατικό Κίνημα MoDem - Κέντρο/Κεντροδεξιά, Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων, «Δρω» και Ανεξάρτητοι UAI - Κέντρο/Κεντροδεξιά) είναι ευρύτατη, με 393 βουλευτές σε σύνολο 577.

Η ανησυχία για τις ψευδείς ειδήσεις αυξήθηκε μετά τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2016 και στις προεδρικές στη Γαλλία, τον Απρίλιο - Μάιο του 2017. Η ομάδα του Εμ. Μακρόν ισχυρίστηκε τότε ότι η εκστρατεία του έγινε στόχος «μαζικής και συντονισμένης» επιχείρισης από χάκερς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή