Θετική η αποτίμηση του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Ερντογάν

Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 15:00
UPD:15:11
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Θετικά αποτιμά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Παρασκευή, την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, και, παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της αποτίμησης της επίσκεψης Ερντογάν - με την οποία «έγινε ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων, αλλά μπορεί να ανοίξει  και μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις» - χαιρετίζεται το γεγονός ότι «διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα».

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ήταν αυτονόητη η καθαρή και σαφής τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το αδιαπραγμάτευτο της συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί «τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο έχουν οικοδομηθεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών».

Θετικά υπογραμμίζεται και η δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας», καθώς και η συμφωνία με την τουρκική πλευρά που θα επιτρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας μετανάστες και πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα. «Αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών», σημειώνει το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση «πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται με βασικό σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 ώστε να εξέλθουμε από το καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο για την χώρα, όσο και για τις δυνάμεις της εργασίας».

Το Πολιτικό Συμβούλιο του μείζονος κόμματος της συμπολίτευσης προτρέπει την κυβέρνηση «να συνεχίζει να εργάζεται εντατικά στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία, τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, όπως και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών των προγραμμάτων προσαρμογής». Σημειώνεται δε το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής εποχής.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή