Βρετανοί: Απογοήτευσαν οι χειρισμοί Μέι στο Brexit

«Κακή συμφωνία» δείχνει δημοσκόπηση
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 13:10
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Από την έντυπη έκδοση

Απογοητευμένη με τους χειρισμούς της Μέι όσον αφορά το Brexit δηλώνει η πλειονότητα των Βρετανών, που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μία «κακή συμφωνία». Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που δημοσιεύτηκε χθες, το ποσοστό των Βρετανών που θεωρούν ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται με κακό τρόπο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit αυξάνεται διαρκώς.

Από 41% τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στο 55% τον Ιούλιο και έφτασε στο 61% τον Οκτώβριο. Ανάλογη τάση παρουσιάζουν και τα ποσοστά αυτών που εκτιμούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξασφαλίσει μία «κακή συμφωνία». Το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από το 37% τον Φεβρουάριο σε 44% τον Ιούλιο και έφτασε στο 52% τον Οκτώβριο. Μόνο το 19% πιστεύει πως η βρετανική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μία «καλή συμφωνία».

Η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί καθώς οι συνομιλίες για το Brexit έχουν εισέλθει σε κρίσιμη φάση. Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις παραδέχτηκε χθες, μιλώντας σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου, ότι «δεν υπάρχει εκτίμηση για τον συστημικό αντίκτυπο, εξ όσων γνωρίζω» ανέφερε, προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερα μια τέτοια ανάλυση να γίνει αργότερα κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Όπως είναι φυσικό, η παραδοχή ότι η κυβέρνηση βαδίζει προς το Brexit στα τυφλά προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της επιτροπής. «Είτε είναι αποτέλεσμα ανικανότητας είτε ανειλικρίνειας, ο Ντέιβιντ Ντέιβις παραπλανεί το κοινοβούλιο από την αρχή» δήλωσε η Βέρα Χομπχάουζ του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, οι βρετανικές αρχές απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Ένας 20χρονος άνδρας, ο Νααϊμούρ Ραχμάν, από το βόρειο Λονδίνο, προσήλθε ενώπιον του δικαστηρίου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, με πυροδότηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού στην πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ και εισβολή ενόπλων στην πρωθυπουργική κατοικία.

Δημοφιλή