Ονειρική «Μετοίκηση» θριαμβευτικής αλληγορίας

Έκθεση του Θανάση Παναγιώτου, στην γκαλερί «7»
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 11:30

Σε έναν παράδοξο κόσμο μάς ξεναγεί ο εικαστικός Θανάσης Παναγιώτου, μέσα από τα 40 περίπου νέα του έργα ζωγραφικής με ακρυλικά σε ξύλο, τα οποία συνθέτουν την έκθεση, με τίτλο «Μετοίκηση», που παρουσιάζεται στην γκαλερί «7» (Σόλωνος 20), από τις 5 έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Ονειρική φυγή στις παιδικές μας μνήμες

Στις προηγούμενές του ενότητες: «Συνάντηση» (2012), «Πέρα από δω» (2009), «Ερημικές παιδουπόλεις» (2006) και «Περιπλάνηση» (2001), το βλέμμα του Θανάση Παναγιώτου περιπλανιέται σε πυκνά δάση και ερημικές παιδουπόλεις με δαιδαλώδεις σκάλες και πέτρινα κάστρα, με έντονο το στοιχείου του νερού που συμβολίζει, παράλληλα, και τη ροή του χρόνου.

Κορίτσια με κόκκινα φορέματα, παιδιά που ίπτανται με αερόστατα ή παίζουν σε γειτονιές περιπλανιούνται και εξερευνούν τις απόκοσμες πολιτείες του. Ανακαλύπτουν κρυμμένα μυστικά και, περνώντας μέσα από στερεότυπα μορφολογικά στοιχεία, καταλήγουν στα φωτεινά σημεία των έργων που συμβολίζουν την Έξοδο και μας προτρέπουν σε μια ονειρική φυγή στις παιδικές μας μνήμες.

Στέκουν τώρα, ρημαγμένα σπαράγματα

Σε αυτή την έκθεσή του, ο καλλιτέχνης αποδομεί και αναδημιουργεί τις καστροπολιτείες του. Στις ρημαγμένες εξωπραγματικές του πόλεις, η κατασκευή ενός απλού ξυλόσπιτου  - δημιουργία των παιδιών - γεννάει την ελπίδα.

Οι καθημερινές δράσεις των κατοίκων, η μουσική της ορχήστρας, το θέατρο, οι αμαξοστοιχίες και τα μικρά φορτηγά που πηγαινοέρχονται αέναα δομούν τον χώρο και εξελίσσουν χρονικά την ιστορία, χωρίς αλλαγή σκηνικού.

Εκεί, στον παραστατικό ζωγραφικό αυτόν χώρο, στις μισοκατεστραμμένες του πολιτείες με τα πολλά σημεία φυγής, όπου τα κάποτε μεγαλεπήβολα σύμβολα της ανθρώπινης δύναμης, Θρησκεία και Εξουσία, στέκουν τώρα, ρημαγμένα σπαράγματα, πλάι πλάι με τις μισοφωτισμένες πλατείες και τα έρημα θέατρα, εκείνος δίνει τη δική του ερμηνεία, μέσα από τη χαρακτηριστική μεταφυσική του ματιά, στην έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στον κόσμο του Θανάση Παναγιώτου που φαντάζει παράδοξος, παιδιά - ήρωες χτίζουν και γκρεμίζουν ονειρικές καστροπολιτείες. Μέσα τους, κατοικούν οικείοι συμβολισμοί. Οι συσχετισμοί του πραγματικού, σταδιακά, ατονούν και οδηγούν ανεπιτήδευτα στον θρίαμβο της αλληγορίας.

Πληροφορίες

Γκαλερί «7»: Σόλωνος 20 - Αθήνα, τηλ.: 210 3612050. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 - 15.00.

gkoul@naftemporiki.gr

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή