«Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι»

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Gutenberg»
Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 10:30
DANAE DRDN
A- A A+

«Η Αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα στον χώρο του μοντερνισμού, ένα κοινωνικό ψυχόδραμα που προκάλεσε πραγματική ταραχή όταν εκδόθηκε, το 1970.

Στο βιβλίο, το οποίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Gutenberg», στηρίχτηκαν δύο λαμπρές καριέρες, του Βιμ Βέντερς και του Πέτερ Χάντκε.

Έκανε τον Χάντκε γνωστό σε όλο τον κόσμο και ώθησε τον Βιμ Βέντερς να γυρίσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Με την επιτυχία και της κινηματογραφικής μεταφοράς του άρχισε η μακροχρόνια συνεργασία του Χάντκε με τον Βέντερς που οδήγησε σε ταινίες όπως οι «Λάθος κίνηση», «Οι όμορφες μέρες στο Αρανχουέθ» και «Τα φτερά του έρωτα».

Σκηνή από την κινηματογραφική μεταφορά του Βιμ Βέντερς

Ο Μπλοχ, ένας πρώην διάσημος τερματοφύλακας, πηγαίνοντας ένα πρωί στη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο, συμπεραίνει πως έχει απολυθεί. Αρχίζει να περιπλανιέται στους δρόμους της Βιέννης, όπου τα πάντα του προκαλούν

δυσφορία. Πηγαίνει σινεμά, πιάνει κουβέντα με την ταμία· την ξανασυναντά αργότερα και καταλήγουν σε ξενοδοχείο. Την επόμενη, χωρίς προφανή λόγο, τη στραγγαλίζει. Φεύγει εσπευσμένα από την πόλη και καταλήγει σ’ ένα μικρό χωριό του αυστριακού νότου απ’ όπου έχει εξαφανιστεί ένας μουγγός μαθητής.

Με κινηματογραφικό ρυθμό, με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και αναφορές στον Κάφκα, το «τρομερό παιδί της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας» καταγράφει την ψυχολογική πορεία του δράστη, τη διαταραγμένη σχέση του με την πραγματικότητα, το σχίσμα μεταξύ συνείδησης και πράξης.

Ένα -από πολλές απόψεις- κλασικό έργο, όπως τονίζει ο Β. Γκ. Ζέμπαλντ, που προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις, όπως επισημαίνει ο μεταφραστής του Αλ. Ίσαρης, καθώς θίγει μια ευρεία γκάμα θεμάτων και χαρίζει μια ιδιότυπη αναγνωστική απόλαυση.


Πέτερ Χάντκε

 Ο συγγραφέας

O Πέτερ Χάντκε γεννήθηκε το 1942 στην Αυστρία και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς.  Από τους πιο πολυσυζητημένους σύγχρονους συγγραφείς, έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα είδη του λόγου -ποιήματα, θεατρικά έργα, σενάρια, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, μυθιστορήματα-,ενώ πολλές φορές έχει προκαλέσει θύελλες με τις πολιτικές του απόψεις. Έχει γυρίσει, επίσης, ντοκιμαντέρ και ταινίες. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Μπύχνερ, Κάφκα, Αμέρικα κ.ά., ενώ έχει προταθεί πολλές φορές και για το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ζει σχεδόν μόνιμα στη Γαλλία.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή