Υεμένη: Οι ιρανόφιλοι Χούδι απειλούν το Αμπού Ντάμπι και σαουδαραβικά τάνκερ

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 19:23
UPD:19:26
REUTERS/NAIF RAHMA

Ο ηγέτης των ιρανόφιλων, σιιτών ισλαμιστών ανταρτών Χούδι της Υεμένης απείλησε ότι η οργάνωσή του θα πλήξει σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια, αλλά και στόχους στο Άμπου Ντάμπι εάν η Σαουδική Αραβία εξαπολύσει επίθεση στη Χοντέιντα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης.

«Θα μπορούσαμε να στοχοποιήσουμε δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας και θα μπορούσαμε να κάνουμε ο,τιδήποτε δεν έχουμε κάνει στο παρελθόν», είπε ο Άμπντελ Μάλεκ Αλ Χούτι.

Στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Αλ Χούτι υποστήριξε ότι οι πύραυλοι που διαθέτει η οργάνωσή του έχουν βεληνεκές τέτοιο που μπορούν να φτάσουν στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αλλά και «οπουδήποτε» στη Σαουδική Αραβία.

Τα Εμιράτα συμμετέχουν στον συνασπισμό αραβικών και αφρικανικών χωρών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που από τον Μάρτιο του 2015 βοηθά στρατιωτικά τις νόμιμες αρχές της Υεμένης, υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέναντι στους φιλοϊρανούς Χούδι. Οι τελευταίοι, οι οποίοι στηρίζονται από μονάδες του στρατού που παρέμειναν πιστές στον τέως πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και τη βόρεια Υεμένη από το 2014. Οι κυβερνητικές δυνάμεις του κ. Χάντι έχουν συγκεντρωθεί στα νότια της χώρας.

«Τα Εμιράτα βρίσκονται πλέον στο βεληνεκές των πυραύλων μας. Οι εταιρείες που έχουν εγκαταστάσεις ή επενδύσεις στα Εμιράτα δεν θα πρέπει να θεωρούν ασφαλή αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο 38χρονος Αλ Χούτι.

Περισσότεροι από 8.400 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αμάχων, έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης που έχει επίσης προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή