Βενεζουέλα: Αγνοεί την απαγόρευση διαδηλώσεων από τον Μαδούρο η αντιπολίτευση

Πρόταση για διάλογο από πλευράς κυβέρνησης, η οποία ωστόσο δεν υποχωρεί
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 12:54
UPD:13:52
REUTERS/ANDRES MARTINEZ CASARES

 Μέχρι στιγμής 112 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Απριλίου, οπότε και άρχισαν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

A- A A+

Παρά την απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στις διαδηλώσεις, η αντιπολίτευση καλεί σε συγκεντρώσεις κάθε ημέρα από την Παρασκευή έως την Κυριακή, οπότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της συντακτικής συνέλευσης.

«Καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να προετοιμαστεί για μια έντονη ημέρα διαδηλώσεων την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ώστε όλη η χώρα να δείξει στον κόσμο ότι η συντακτική συνέλευση δεν διαθέτει νομιμότητα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της χώρας, Φρέντι Γκεβάρα.

«Καλούμε τη χώρα να προετοιμαστεί να βγει στους κεντρικούς δρόμους, τις λεωφόρους, τα δρομάκια και να παραμείνει εκεί μέχρις ότου σταματήσουμε την απάτη της συντακτικής συνέλευσης», επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χόρζε Μίλαν.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Νέστορ Ρεβερόλ, είχε ανακοινώσει ότι «απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι δημόσιες διαδηλώσεις και κάθε γεγονός ανάλογης φύσης που ενδέχεται να διαταράξει ή να επηρεάσει την κανονική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας». Προειδοποίησε μάλιστα ότι όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση θα κινδυνεύσουν με πέντε εώς 10 χρόνια κάθειρξη.

Η έκκληση για διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, μετά την 48ωρη γενική απεργία στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν επτά ακόμη άνθρωποι, προκαλεί ανησυχία για νέα επεισόδια. Μέχρι στιγμής 112 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Απριλίου, οπότε και άρχισαν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Μπροστά σε μια «απρόβλεπτη πολιτική κατάσταση και κατάσταση ασφαλείας», οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις οικογένειες των διπλωματών τους που βρίσκονται στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Επίσης η αμερικανική διπλωματία διευκρίνισε ότι «θα επιτρέπει την εθελοντική αποχώρηση των κυβερνητικών υπαλλήλων» που εργάζονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας.

Μαδούρο: Ας προσέλθουν σε διάλογο

Ο Ν. Μαδούρο, από την πλευρά του, προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση προτείνοντας διάλογο με την αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές. «Προτείνω στην πολιτική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει τον δρόμο της εξέγερσης, ας δημιουργήσουμε τις επόμενες ώρες, πριν τις εκλογές και την ανάδειξη της συντακτικής συνέλευσης, ένα πλαίσιο διαλόγου», επεσήμανε, τονίζοντας πάντως ότι το σχέδιό του για αναθεώρηση του Συντάγματος θα προχωρήσει ως το τέλος.

«Η αντιπολίτευση έχει συμφέρον να δεχθεί την πρόταση», πρόσθεσε ο πρόεδρος Μαδούρο.

Ο Φρ. Γκεβάρα απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία σοβαρή πρόταση για διάλογο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή