Βολές Γαλλίας - Κίνας κατά Τραμπ για το κλίμα

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 12:29
UPD:12:58
REUTERS/CARLOS BARRIA

Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία) υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστικό διάταγμα για την κατάργηση των κανονιστικών ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν επί του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

A- A A+

Ο Λοράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών το 2015 προήδρευσε των συνομιλιών που οδήγησαν στην παγκόσμια συμφωνία ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, κατήγγειλε τις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει να καταργήσει τις υιοθετηθείσες επί προεδρίας Ομπάμα κανονιστικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του Παρισιού.

«Οι αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης του νέου Αμερικανού προέδρου αναφορικά με τη μάχη κατά της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό βήμα προς τα πίσω», αναφέρει ο κ. Φαμπιούς σε δήλωσή του.

Προσθέτει δε ότι τέτοιες κινήσεις αντιβαίνουν στα μέτρα που υιοθετήθηκαν με τη συμφωνία του Δεκεμβρίου 2015, γνωστή ως συμφωνία COP21.

Ο κ. Τραμπ υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστικό διάταγμα για την κατάργηση των κανονιστικών ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν επί του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκπληρώνοντας την προεκλογική υπόσχεσή του ότι θα στηρίξει τη βιομηχανία του άνθρακα και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη διεθνή συμφωνία για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Ο κύριος στόχος του κ. Τραμπ είναι το πρόγραμμα Clean Power Plan του Μπαράκ Ομπάμα, που απαιτεί από τις Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας - σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία επιτεύχθηκε από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι.

Κίνα: Παγκόσμια πρόκληση η κλιματική αλλαγή

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά κοινή πρόκληση για όλους και ότι η συμφωνία του Παρισιού είναι ορόσημο που κατέστη δυνατό χάρη στη σκληρή δουλειά της διεθνούς κοινότητας, της Κίνας και των ΗΠΑ περιλαμβανομένων.

Η Κίνα επιθυμεί να δείξει πως ηγείται των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο παρελθόν απορρίψει ως «απάτη».

«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να κινηθούν όπως επιτάσσουν οι καιροί, να επωφεληθούν των ευκαιριών, να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να κάνουν ειλικρινώς βήματα για να ωθήσουν από κοινού προς την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Λου στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή