Τόνι Μπλερ: Βρετανοί, εξεγερθείτε κατά του Brexit

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 14:45
UPD:14:46
REUTERS/TOBY MELVILLE

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι επιπτώσεις από την έξοδο από την Ε.Ε. θα ήταν αρνητικές για την Μ. Βρετανία, την Ευρώπη και τον κόσμο.

O πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ κάλεσε τους πολίτες να «εξεγερθούν» και να αλλάξουν άποψη για το Brexit με το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά απειλή για τη χώρα.

Στην πρώτη του σημαντική πολιτική παρέμβαση από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Μπλερ ζητάει να συσπειρωθούν οι αντίπαλοι του Brexit, λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς σαφές το νόημα του δημοψηφίσματος όταν αυτό διενεργήθηκε και ότι η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στο «Brexit με κάθε κόστος».

«Οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν τους όρους του Brexit. Καθώς αυτοί αποσαφηνίζονται τώρα, είναι δικαίωμά τους να αλλάξουν γνώμη. Η αποστολή μας είναι να τους πείσουμε να το πράξουν», είπε ο κ. Μπλερ, πάλαι ποτέ ηγέτης των κεντροαριστερών Εργατικών σε ομιλία του στην φιλοευρωπαϊκή οργάνωση Open Britain.

«Δεν είναι η ώρα για υποχώρηση, αδιαφορία ή απελπισία, αλλά είναι η ώρα να εξεγερθούμε υπερασπιζόμενοι αυτά που πιστεύουμε», είπε ο κ. Μπλερ μιλώντας στο City του Λονδίνου.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι επιπτώσεις από την έξοδο από την Ε.Ε. θα ήταν αρνητικές για την Μ. Βρετανία, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Όταν δέχτηκε πιέσεις να απαντήσει αν θεωρεί ότι θα πρέπει να διενεργηθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, απάντησε: «Το μόνο που λέω είναι ένα πολύ, πολύ απλό πράγμα, ότι αυτή είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης - ότι αν ένα σημαντικό τμήμα από το 52% (που ψήφισαν Όχι) αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση».

Ο κ. Μπλερ, τρεις φορές εκλεγμένος πρωθυπουργός, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην βρετανική πολιτική σκηνή και τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις: προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην εκλέξουν τον σκληροπυρηνικό αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν επικεφαλής των Εργατικών και επιχείρησε να πείσει τους πολίτες να μην στηρίξουν το Brexit. Ωστόσο, καμία από τις παρεμβάσεις του δεν πέτυχε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή