Ν. Κορέα: Εντυπωσιακές επιδόσεις αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 09:34
UPD:09:34

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η ενέργεια σύντηξης αποτελεί μία βέλτιστη εναλλακτική λύση των «βρώμικων» πηγών ενέργειας και λόγω της αφθονίας της την αποκαλεί ως «ενέργεια ειρήνης», υποστηρίζοντας ότι η σύντηξη δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων κρατών, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο.

A- A A+

Ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης KSTAR στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Σύντηξης στη Νότια Κορέα έθεσε πρόσφατα ένα νέο εντυπωσιακό ρεκόρ λειτουργίας πλάσματος υψηλής απόδοσης διάρκειας 70 δευτερολέπτων. Η λειτουργία αυτή αποτελεί μια όλο και πιο σταθερή κατάσταση που μας φέρνει πιο κοντά στην πλήρη εμπορική λειτουργία ενός αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης.

Οι νοτιοκορεάτες ερευνητές εργάστηκαν για την κατασκευή του KSTAR για πάνω από μία δεκαετία και ο αντιδραστήρας άρχισε να λειτουργεί πειραματικά το 2008. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η ενέργεια σύντηξης αποτελεί μία βέλτιστη εναλλακτική λύση των «βρώμικων» πηγών ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα, καθώς η σύντηξη είναι καθαρή, αποδοτική, και ανεξάντλητη. Λόγω της αφθονίας της εναλλακτικής αυτής πηγής ενέργειας, το ινστιτούτο την αποκαλεί ως «ενέργεια ειρήνης», υποστηρίζοντας ότι η σύντηξη δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων κρατών, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο.

Η πυρηνική σύντηξη είναι ασφαλέστερη από την πυρηνική σχάση, την αντίδραση που χρησιμοποιείται στους σύγχρονους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, γιατί δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα ή άλλα βλαβερά υποπροϊόντα. Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία περιλαμβάνει τη διάσπαση του πυρήνα ενός ατόμου σε μικρότερα νετρόνια και πυρήνες, η πυρηνική σύντηξη δημιουργεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας όταν άτομα συντήκονται μαζί σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες.

«Το παγκόσμιο ρεκόρ για το πλάσμα υψηλής απόδοσης, που ξεπέρασε το ένα λεπτό λειτουργίας, έδειξε ότι ο KSTAR αντιπροσωπεύει την πρωτοπορία στην τεχνολογία λειτουργίας πλάσματος σε σταθερή κατάσταση σε έναν υπεραγωγό. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προόδου για την υλοποίηση ενός κανονικού αντιδραστήρα σύντηξης», αναφέρει η δήλωση του ινστιτούτου.

Η Νότια Κορέα είναι μέλος του έργου Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας (ITER), μιας διεθνούς προσπάθειας για την κατασκευή ενός εμπορικού αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή