Skip to main content

Η εξέγερση της Αγίας Σχολαστικής: 93 νεκροί για ένα… κρασί

Τρεις ημέρες αιματηρών ταραχών ξέσπασαν όταν δύο φοιτητές σε μία ταβέρνα παραπονέθηκαν για την ποιότητα του κρασιού

Στη νοτιοδυτική πλευρά του Καρφαξ, στην Οξφόρδη, μια μικρή, δυσδιάκριτη επιγραφή στο πλάι ενός παλιού κτιρίου σηματοδοτεί τον τόπο ενός από τα πλέον αιματηρά επεισόδια σε παμπ στην ιστορία. Πριν πουληθεί αυτό το κτήριο στην Εθνική Οικοδομική Εταιρεία, ανήκε στην ταβέρνα Swindlestock, ένα δημοφιλές στέκι, στο οποίο σύχναζαν για να πιουν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και κάτοικοι της περιοχής.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1355 όλη η πόλη γιόρταζε την ημέρα της Αγίας Σχολαστικής. Κάποιοι μαθητές έπιναν στην ταβέρνα Swindlestock, όταν δύο από αυτούς παραπονέθηκαν για την ποιότητα του κρασιού που σερβίρεται. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας φέρεται να απάντησε με «πεισματική και αυθεντική γλώσσα». Ένας φοιτητής πέταξε το ποτό του στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη και ακολούθησε η άδεια κανάτα κρασιού.

Ξέσπασε μεγάλος καυγάς, ο οποίος ξεχύθηκε έξω από την ταβέρνα και στους δρόμους. Κάποιος χτύπησε το κουδούνι στην εκκλησία της πόλης για να καλέσει βοήθεια και οι φοιτητές χτύπησαν τις καμπάνες της Πανεπιστημιακής Εκκλησίας ως απάντηση.

Όταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου προσπάθησε να επέμβει, έπεσαν βέλη εναντίον του και αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Επιδρομές και σφαγή

Την επόμενη μέρα, περίπου 80 κάτοικοι της πόλης, οπλισμένοι με τόξα και άλλα όπλα, έστησαν ενέδρα στην εκκλησία του St Giles στο βόρειο τμήμα της πόλης και σκότωσαν τουλάχιστον έναν φοιτητή και τραυμάτισαν σοβαρά αρκετούς άλλους. Έως το απόγευμα, περίπου 2.000 άνδρες από την ύπαιθρο είχαν διαρρήξει τις πύλες της πόλης. Έκαναν επιδρομές σε όλους τους ξενώνες και τα πανδοχεία και είτε σκότωσαν είτε ακρωτηρίασαν όποιον φοιτητή έβρισκαν.

Το μακελειό συνεχίστηκε την επόμενη μέρα. Την τρίτη ημέρα οι ταραχές είχαν λήξει, αλλά 93 άνθρωποι είχαν πέσει νεκροί. Ο δήμαρχος της πόλης πλήρωσε το τίμημα για τη βία – τον έστειλαν στη φοβερή φυλακή Marshalsea. Τέσσερις μήνες μετά την εξέγερση, ο Βασιλιάς εξέδωσε ένα βασιλικό καταστατικό που όχι μόνο εξασφάλιζε τα δικαιώματα και τα προνόμια του πανεπιστημίου αλλά τα επέκτεινε κατά πολύ.

Για παράδειγμα, επιτρεπόταν στο πανεπιστήμιο το δικαίωμα να φορολογεί το ψωμί και το ποτό που πωλούνταν στην πόλη και την εξουσία να προσδιορίζει τα βάρη και τα μέτρα που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο.