Skip to main content

WADA: Νέα επίθεση από τους χάκερ

Νέα «επίθεση» προς τα… απόκρυφα της WADA εξαπέλυσαν οι χάκερ, όπως ανακοίνωσε ο παγκόσμιος οργανισμός αντιντόπινγκ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, με ανακοίνωση που εξέδωσε η WADA αναφέρει ότι οι Ρώσοι χάκερ εξαπέλυσαν άλλη μία κυβερνο-επίθεση σε διάστημα λίγων ημερών. Και αυτή την φορά διέρρευσαν νέα εμπιστευτικά έγραφα με ιατρικά στοιχεία στο διαδίκτυο, σχεδόν παρόμοια με εκείνα που είχαν δημοσιεύσει μερικά 24ωρα νωρίτερα.

Συγκεκριμένα αποκάλυψαν δεδομένα 25 αθλητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία.

Η ομάδα χάκερ, γνωστή ως APT28 και “Fancy Bear”, από Αμερικανούς ερευνητές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, κατηγορήθηκε από την WADA την Τρίτη για την δημοσιοποίηση δεδομένων των αθλητριών του τένις Σερένα και Βένους Γουϊλιαμς, της σούπερ σταρ της ενόργανης γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς και της παίκτριας του WNBA, Ελένα Ντελε Ντον.

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν για την κυβερνο-επίθεση που δέχονται. Κάποιοι θεωρούν ότι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα αντι-ντόπινγκ και το σύστημα διαχείρισης (ADAMS) μέσω ενός λογαριασμού που δημιούργησε η ΔΟΕ για τους Αγώνες του Ρίο.

Ο λογαριασμός αυτός περιλαμβάνει εμπιστευτικά ιατρικά δεδομένα, όπως εξαιρέσεις λόγω θεραπευτικής χρήσης, οι οποίες εκδίδονται από τις αθλητικές ομοσπονδίες και εθνικούς οργανισμούς αντι-ντόπινγκ για να επιτρέψουν στους αθλητές να λαμβάνουν ορισμένες ουσίες.

Άλλοι εκτιμούν ότι οι απανωτές «επιθέσεις» αποτελούν αντίποινα για τις έρευνες του οργανισμού που αφορούν την κρατική χορηγία ντόπινγκ στη Ρωσία.