Skip to main content

Eurobasket 2017: Τρίτη σερί ήττα για την Εθνική από την Φινλανδία (77-89)

Απογοητευτική για τρία 10λεπτα παρουσιάστηκε η Εθνική σε ένα ακόμη ματς στο Eurobasket και γνώρισε την ήττα από την «οικοδέσποινα» της πρώτης φάσης του τουρνουά, Φινλανδία, με 77-89, και, πλέον, στο αυριανό ματς με την Πολωνία θα παιχτεί η πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Ομάδα χωρίς αρχή και τέλος ήταν η εθνική στις τρεις πρώτες περιόδους, ιδιαίτερα στο αμυντικό κομμάτι, αλλά και από τις ελεύθερες βολές. Οι παίκτες του Κώσα Μίσσα δεν είχαν καθόλου καλή ψυχολογία, έπαιζαν άμυνα… με τα μάτια για 30 λεπτά και μετά την τρίτη σερί ήττα που γνώρισαν καλούνται το απόγευμα της Τετάρτης (17:30) να τα παίξουν «τελικό» με την Πολωνία για την 4η θέση του Α΄ γκρουπ που θα δώσει στην ομάδα που θα την κατακτήσει το «εισιτήριο» για την Κωνσταντινούπολη.

Απόλυτος πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Κόπονεν, που πέτυχε 24 πόντους με 3/5 τρίποντα, ενώ ο Μάρκανεν σταμάτησε στους 17. Από το «ναυάγιο» της εθνικής ομάδας των 30 λεπτών διασώθηκε ο Θανάσης Αντετοκούνμποι με 17 πόντους, ενώ ο Σλούκας πέτυχε 13.

Μία ομάδα υπήρχε μέσα στο γήπεδο στο πρώτο μέρος κι αυτή ήταν η Φινλανδία. Η Ελλάδα όπως και στους αγώνες με Γαλλία και Σλοβενία βρέθηκε από νωρίς να «κυνηγά» το σκορ, υπήρχε μεγάλος εκνευρισμός σε άμυνα κι επίθεση με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να κυριαρχήσουν στα ριμπάουντ (21 εκ των οποίων τα 8 επιθετικά, έναντι 13 της εθνικής) και με τον Κόπονεν να «πυροβολεί» από παντού (13π με 2/3 τρίποντα) οικοδόμησαν από την αρχή διψήφια διαφορά κι έκλεισαν το πρώτο μέρος στο +12 (45-33).

Ομάδα χωρίς «καθαρό μυαλό», με τρομερά αμυντικά προβλήματα (γι΄ άλλη μια φορά) και με άσχημα ποσοστά στην επίθεση (11/24 σουτ και 8/16 βολές) ήταν η Εθνική του πρώτου 20λεπτου και παρά το γεγονός ότι μείωσε σε 29-35 με το τρίποντο του Παπαπέτρου πολύ γρήγορα βρέθηκε ξανά στο -10 και σε γενικές γραμμές πήρε αυτό που της άξιζε.

Όχι μόνο δε συνήλθε η ελληνική ομάδα στο δεύτερο μέρος, αλλά ήταν ακόμη χειρότερη αμυντικά. Η εκνευριστική αστοχία των Φινλανδών άγχωσε ακόμη περισσότερο τους διεθνείς, με αποτέλεσμα η διαφορά στο τρίτο 10λεπτο να «αγγίξει» τους 20 πόντους (+18) και να κλείσει η περίοδος με τους Σκανδιναβούς στο 72-57.

Η Ελλάδα βελτιώθηκε σημαντικά στην τελευταία περίοδο, μείωσε στο -4, περίπου 5 λεπτά πριν το φινάλε, αλλά μία αψυχολόγητη ενέργεια του Μάντζαρη έδωσε την ευκαιρία στους Φινλανδούς να ξεφύγουν και πάλι με 10 και παρά την προσπάθεια που έγινε στο τελευταίο δίλεπτο (71-77) το ματς δεν… γύρισε εντελώς.