Skip to main content

Παρίσι 2024: Ο Μακρόν αποκάλυψε τα σχέδια Β και Γ για την τελετή έναρξης

Αν στην αξιολόγηση ασφαλείας κριθεί ότι δεν πρέπει να γίνει στον Σηκουάνα, εναλλακτικές είναι το Τροκαντερό και το «Σταντ ντε Φρανς»

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν καλεσμένος του BFMTV-RMC το πρωί της Δευτέρας (15/4) προκειμένου να μιλήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 102 ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Ο αρχηγός του κράτους βρήκε την ευκαιρία να αποκαλύψει τις δύο εναλλακτικές λύσεις για τη διοργάνωση της τελετής έναρξης στον Σηκουάνα. Με την πίεση να αυξάνεται όσο πλησιάζει η διοργάνωση, η τελετή έναρξης (26 Ιουλίου στον Σηκουάνα), πολλοί Γάλλοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον κίνδυνο μιας τρομοκρατικής απειλής.

Σήμερα όμως ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι η Γαλλία έχει πολλές εναλλακτικές, εάν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που διοργανώνονται για πρώτη φορά έξω από στάδιο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα.

«Υπάρχουν σχέδια Β και σχέδια Γ», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους το πρωί, ζωντανά από το Grand Palais. «Τα ετοιμάζουμε παράλληλα. Θα κάνουμε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Έχουμε τελετή που θα περιοριζόταν στο Τροκαντερό και που, επομένως, δεν θα κάλυπτε ολόκληρο τον Σηκουάνα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έθεσε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής της τελετής έναρξης σε κλειστό χώρο και συγκεκριμένα στο «Σταντ ντε Φρανς», καθώς «αυτό γίνεται παραδοσιακά», πρόσθεσε μιλώντας στο BFMTV και στο RMC.

Πριν αποκαλύψει αυτές τις εναλλακτικές, ο Μακρόν θέλησε να είναι καθησυχαστικός για την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, όταν όλα τα βλέμματα του κόσμου θα είναι στραμμένα στο Παρίσι.

«Ναι, αξίζει τον κόπο», διαβεβαίωσε για τη διοργάνωση της τελετής στον Σηκουάνα. «Οι τρομοκράτες θέλουν πάνω απ’ όλα να μας εμποδίσουν να ονειρευόμαστε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη τελετή έναρξης στα εγκαίνια και στο κλείσιμο», δήλωσε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι ένα σύστημα ασφαλείας… XXL θα τεθεί σε εφαρμογή «εβδομάδες πριν από την έναρξη της τελετής έναρξης», ενώ απευθυνόμενος σε μια ακροάτρια που ανησυχούσε για τον γιο της, υπογράμμισε:

«Αν υπάρχει ένα μέρος όπου ο γιος σας θα είναι ασφαλής, είναι εκεί. Θα ελέγξουμε όλους τους ανθρώπους που μπαίνουν και βγαίνουν (στην περίμετρο ασφαλείας). Θα περιορίσουμε πολύ την κυκλοφορία».

Ένας προσεκτικός αλλά γεμάτος αυτοπεποίθηση και ενθουσιώδης Πρόεδρος λοιπόν, που προσεγγίζει τους Αγώνες στην πρωτεύουσα του κράτους με σύνθημα «θέλουμε να δείξουμε το πιο όμορφο πρόσωπο της Γαλλίας».

naftemporiki.gr