Skip to main content

Πώς η Τότεναμ έκανε το γήπεδό της μηχανή χρημάτων

Μόνο από την εστίαση ο σύλλογος του Λονδίνου εισπράττει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ανά αγώνα

Μια μηχανή χρημάτων με 7 εκατομμύρια ευρώ έσοδα ανά παιχνίδι, χωρίς να λησμονούμε τις εκδηλώσεις που δεν σχετίζονται με το ποδόσφαιρο: από την πυγμαχία και το NFL μέχρι τις συναυλίες, όπως της Μπιγιονσέ.

Έτσι η Τότεναμ κατάφερε να εξελίξει ως κορυφαίο το νέο γήπεδό της, που εγκαινιάστηκε το 2019 και το οποίο σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε πηγή εσόδων όπως ελάχιστοι άλλοι σύλλογοι στον κόσμο.

Σε μακροσκελές άρθρο της ιστοσελίδας The Athletic, αναλύεται πώς η Τότεναμ καταφέρνει να ωφελείται από σημαντικά έσοδα, τα οποία προέρχονται από ένα γήπεδο που κόστισε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Το παλιό White Hart Lane απέφερε κατά μέσο όρο περίπου 1,3 εκατ. ευρώ ανά αγώνα: το 2016-17, τελευταία σεζόν που έπαιξε στην ιστορική έδρα της, τα έσοδα της περιόδου ανήλθαν σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Τεράστιο… ΑΤΜ το νέο γήπεδο

Σήμερα, το νέο Tottenham Hotspur Stadium είναι ένα «γιγάντιο ΑΤΜ» με 62.000 θέσεις, που αποφέρει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ έσοδα ανά αγώνα: το 2021-22 η Τότεναμ είχε εισπράξεις 125 εκατομμυρίων ευρώ και ήταν δεύτερη, πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία.

Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων προέρχεται από τα διάφορα μπαρ και εστιατόρια εντός του γηπέδου, τα οποία αποφέρουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανά αγώνα ακόμη και μετά το παιχνίδι, καθώς παραμένουν ανοιχτά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, τα εισιτήρια διαρκείας για την επόμενη σεζόν θα κοστίζουν από 1.000 έως 2.800 ευρώ, αύξηση 6% σε σχέση με τις τιμές της τρέχουσας περιόδου, κάτι που έχει εξοργίσει τους φιλάθλους.

Ωστόσο, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες που διεξάγονται στο γήπεδο θα είναι πάντα μόνο ένα μικρό μέρος, επειδή η Τότεναμ στοχεύει να το γεμίζει ακόμα και όταν δεν αγωνίζονται οι «Πετεινοί».

Όχι μόνο ποδόσφαιρο

Η πιο σχετική συμφωνία παραμένει αυτή με το NFL, το οποίο πληρώνει για να φιλοξενεί κάθε παιχνίδι στο γήπεδο του Λονδίνου. Επιπλέον, η Τότεναμ εισπράττει ένα ποσοστό των εκατομμυρίων λιρών σε έσοδα από τρόφιμα και ποτά, το οποίο εκτιμάται ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από έναν αγώνα της,  καθώς και ένα ποσοστό εμπορευμάτων.

Εκτός του NFL, πρωταγωνιστές στις εγκαταστάσεις της Τότεναμ είναι επίσης το ράγκμπι και η πυγμαχία, αλλά πάνω απ΄ όλα υπάρχει το θέμα των συναυλιών.

Το 2022 φιλοξένησε για δύο νύχτες την Lady Gaga και τους Guns N΄ Roses, προτού πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην ιστορία του σταδίου στο τέλος της περασμένης σεζόν: πέντε νύχτες της Beyonce στο τέλος της περασμένης σεζόν, ως μέρος της παγκόσμιας περιοδείας της.

Συναυλίες που απέφεραν έσοδα από ενοίκια, ποσοστό από τις πωλήσεις, τα τρόφιμα και τα ποτά. Τα έσοδα υπολογίστηκαν σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μιλάμε για περίπου 6 εκατ. καθαρά.

Οι υπόλοιποι μοχλοί ανάπτυξης

Όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε άλλους μοχλούς στους οποίους μπορεί να επικεντρωθεί η Τότεναμ, όπως το ζήτημα των δικαιωμάτων ονομασίας: ο σύλλογος έχει δεσμευτεί να βρει τον κατάλληλο συνεργάτη, αλλά δεν ήταν εύκολο με την πανδημία και το Brexit.

Την περασμένη εβδομάδα η Τότεναμ πήρε έγκριση για το νέο ξενοδοχείο 30 ορόφων που χτίζει δίπλα στο γήπεδο. Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι το τέλος των αναπτυξιακών εργασιών, αφού ο σύλλογος σχεδιάζει περαιτέρω αναπτύξεις, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών στη γη που έχει δίπλα στο γήπεδο.

Από την άλλη πλευρά, η νέα εγκατάσταση είχε επίσης αντίκτυπο στην περιοχή: σύμφωνα με έκθεση της EY, η Τότεναμ συνεισέφερε «ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 344 εκατομμυρίων λιρών» στην περιοχή των τριών δήμων το 2021-22, δημιουργώντας 3.700 θέσεις εργασίας.

Με περισσότερες εκδηλώσεις και περισσότερους επισκέπτες να αναμένονται, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 585 εκατομμύρια λίρες για τη σεζόν 2026-27.

naftemporiki.gr