Skip to main content

Το σαουδαραβικό fund PIF συζητά για την Μίλαν

Το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έστρεψε το βλέμμα στους «Ροσονέρι» καθώς ο επικεφαλής τους έκανε πρόσφατα άνοιγμα στα κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), ένας κολοσσός με περιουσιακά στοιχεία 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα από το πετρέλαιο, ξεκίνησε μια νέα φάση της επενδυτικής στρατηγικής του στην Ευρώπη.

Η εστίαση είναι σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογίας, των ακινήτων, της ψυχαγωγίας, ακόμη και του αθλητισμού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Το ταμείο PIF ελέγχει ήδη τη Νιούκαστλ στην Αγγλία, αλλά όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore διαπραγματεύεται για να εισέλθει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Μίλαν.

Ο ιδιοκτήτης του αμερικανικού ταμείου RedBird Capital, Τζέρι Καρντινάλε, είχε μιλήσει για άνοιγμα σε πιθανούς Άραβες εταίρους σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ιστότοπο Calcio e Finanza.

«Είμαι στο Μιλάνο για να μείνω για πολύ καιρό και αν ήταν στο χέρι μου θα έμενα εδώ για πάντα. Αυτό που ισχύει, ωστόσο, είναι ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κινήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη Μέση Ανατολή υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και διάθεση για επένδυση στον αθλητισμό», είχε εξηγήσει ο Καρντινάλε.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο στη Μέση Ανατολή που ενδιαφέρεται να επενδύσει στον αθλητισμό και είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με πιθανούς συνεργάτες που θα μπορούσαν να ενωθούν μαζί μας τόσο ως χορηγοί όσο και ως συνεργάτες την κατασκευή του νέου γηπέδου, ή ως μειοψηφούντες μέτοχοι ως εταίροι με πραγματική προστιθέμενη αξία, αλλά όπως είπα δεν θα παρατήσω τον έλεγχο».

Η PIF θα αξιολογήσει την επιλογή να επενδύσει στο όχημα της RedBird, ιδιοκτήτριας εταιρείας των «Ροσονέρι» για να παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποπληρωμή του δανείου από τον Elliott, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να προταθεί στο PIF μια ευρύτερη συνεργασία με την RedBird. Οι διαπραγματεύσεις λέγεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, με προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου για να ληφθεί απόφαση.

Άλλοι τομείς ενδιαφέροντος για το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνουν επενδύσεις μειοψηφίας ή συνεργασίες με άλλους χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Στην Ευρώπη, το σαουδαραβικό fund εξετάζει διάφορες ευκαιρίες στον τομέα των υποδομών, έχοντας ήδη αποκτήσει το 25% του αεροδρομίου «Χίθροου» στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2023, σε συνεργασία με τον γαλλικό χρηματοοικονομικό όμιλο Ardian, με επένδυση 2,4 δισ. λιρών.

Εκτός από τις υποδομές, το ταμείο PIF διατηρεί σημαντικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα, εστιάζοντας κυρίως στη φιλοξενία και το λιανικό εμπόριο.

Η στρατηγική βασίζεται σε ευκαιριακές προσεγγίσεις, όπως αποδεικνύεται από την είσοδο στην αλυσίδα ξενοδοχείων Rocco Forte Hotels (με μερίδιο 49% αξίας 1,2 δισ. λιρών) και στοχευμένες επενδύσεις στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Selfridges του Λονδίνου.

Τέλος, η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες αντιπροσωπεύουν επίσης έναν βασικό τομέα φιλοδοξίας για το PIF, με την έγκριση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του διοικητή του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν. Μέσω της θυγατρικής της, STC, το PIF έχει ήδη εισέλθει από πέρυσι στην ισπανική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica.

naftemporiki.gr