Skip to main content

Το χρυσό μετάλλιο στις ΗΠΑ μετά την τιμωρία της Βαλίεβα

Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στέφεται Ολυμπιονίκης στο ομαδικό των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου το 2022

Οι Αμερικανίδες αθλήτριες του καλλιτεχνικού πατινάζ στέφονται Ολυμπιονίκες στο ομαδικό αγώνισμα των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, μπροστά από τις Γιαπωνέζες και τις Ρωσίδες.

Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα (30/1) η Διεθνής Ομοσπονδία Πατινάζ (ISU), καθώς αφαίρεσε τους βαθμούς της Καμίλα Βαλίεβα από τη Ρωσία, μετά την τιμωρία της για ντόπινγκ.

Αν και αρχικά ανακηρύχθηκαν νικήτριες, οι Ρωσίδες έχασαν δύο θέσεις μετά την απόσυρση των βαθμών που κέρδισε η Βαλίεβα. Το αστέρι των Αγώνων, η τότε 15χρονη πρωταθλήτρια, είχε πετύχει το πρώτο γυναικείο τετραπλό άλμα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, δίνοντας στις συναθλήτριες και την ομάδα της προβάδισμα νίκης.

Ακόμη και χωρίς αυτούς τους βαθμούς, πάντως, οι αθλήτριες της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που αγωνίστηκαν με ουδέτερη σημαία λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία στα τέλη του 2020 για το θεσμοθετημένο σύστημα ντόπινγκ της, διατήρησαν τη θέση τους στο βάθρο εις βάρος των Καναδέζων, που ήταν τέταρτες.

Η ISU, ακολουθώντας την ποινή του τετραετούς αποκλεισμού που επιβλήθηκε στη Βαλίεβα τη Δευτέρα από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο με ισχύ από τις 25 Δεκεμβρίου 2021, ακύρωσε επίσης από την έφηβη τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2022 και την τέταρτη θέση στο ατομικό αγώνισμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2022.