Skip to main content

Ο πρώην πρόεδρος της κινεζικής ομοσπονδίας παραδέχθηκε την ενοχή του για διαφθορά

Ο Τσεν Σουγιουάν παραδέχθηκε κατά την έναρξη της δίκης του για διαφθορά ότι είχε δωροδοκηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του

Ο πρώην πρόεδρος της Κινεζικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τσεν Σουγιουάν, ο οποίος είχε δηλώσει στην τηλεόραση ότι είχε λάβει σημαντικά ποσά από δωροδοκίες, ομολόγησε σήμερα (29/1) την ενοχή του για διαφθορά κατά την έναρξη της δίκης του, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η δίκη του 67χρονου πρώην επικεφαλής του αθλήματος στη χώρα έρχεται σε ένα ζοφερό πλαίσιο για το κινεζικό ποδόσφαιρο, με μια αδύναμη Εθνική ομάδα, άδοξα αποκλεισμένη από το Κύπελλο Ασίας.

Ο Σουγιουάν, κατηγορούμενος ότι έλαβε περισσότερα από 81 εκατομμύρια γιουάν (10,4 εκατομμύρια ευρώ) από δωροδοκίες, «παραδέχθηκε την ενοχή του κι εξέφρασε μεταμέλεια», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η δίκη, η οποία διεξάγεται στην κεντρική Κίνα, αναβλήθηκε, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Τσεν Σουγιουάν ήταν επικεφαλής της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, του κρατικού φορέα που διαχειρίζεται το ποδόσφαιρο και λειτουργεί ως αθλητική ομοσπονδία, μεταξύ 2019 και 2023.

Είχε δεχθεί πληρωμή 2 εκατομμυρίων γιουάν για να προσφέρει στον πρώην προπονητή της Εθνικής ομάδας, Λι Τιε, τη θέση του επικεφαλής στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Στο ντοκιμαντέρ του CCTV, ο Σουγιουάν είπε επίσης ότι ήταν ανίκανος να επιβάλει κανόνες κατά της διαφθοράς κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Οι οπαδοί μπορούν να δεχτούν το γεγονός ότι το επίπεδο του κινεζικού ποδοσφαίρου είναι κακό. Αλλά να μην συγχωρήσουν τη διαφθορά», παραδέχθηκε. «Θα ήθελα να ζητήσω βαθιά συγγνώμη απ΄ όλους τους Κινέζους οπαδούς».

Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Λι Τιε, που επίσης διώκεται, παραδέχτηκε επίσης στο ντοκιμαντέρ ότι βοήθησε στην αγορά αρκετών αγώνων που επέτρεψαν στις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας της Κίνας να φτάσουν στην ελίτ.

Αυτές οι ποδοσφαιρικές διώξεις αποτελούν μέρος μιας μεγάλης εκστρατείας κατά της διαφθοράς, που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πριν από μια δεκαετία.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την Εθνική ομάδα, αλλά αυτή παραμένει κολλημένη στην 79η θέση της κατάταξης της FIFA, λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο με πριν από 10 χρόνια.

Πηγή: AFP