Skip to main content

Έρχονται και νέα μέτρα για την οπαδική βία

(Reuters/Paul Childs)

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα τα καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης

Επτά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας έχει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τα οποία επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο.

Η λειτουργία των καμερών ασφαλείας, η ταυτοπροσωπία των κατόχων εισιτηρίων και η καταγραφή μελών από τις λέσχες των ομάδων, ήταν μέτρα που ήδη υπήρχαν, αλλά κατά βάση δεν εφαρμόζονταν.

Τώρα όμως, υπό το βάρος του περιστατικού στο Ρέντη, επανήλθαν στο προσκήνιο και αναμένονται να παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Τετάρτη για να πάρουν το δρόμο προς την ψήφισή τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν:

  • Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων
  • Ενεργοποιείται το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων
  • Εκσυγχρονίζεται και ψηφιοποιείται η Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων
  • Αναβαθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας και αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ)
  • Ενισχύονται τα διοικητικά μέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας
  • Εισάγεται ρήτρα παραβατικότητας για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, που θα αφορά τον πόρο από το Στοίχημα
  • Συστήνεται Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σύμφωνα με τις επιταγές της Σύμβασης Saint Denis, για την καταπολέμηση της βίας

Οι Λέσχες Φιλάθλων αναμένεται να μειωθούν σε μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, που θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ, εφόσον βέβαια υφίσταται ΠΑΕ.

Ως προς τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων, αν βρεθεί οποιαδήποτε πλημμέλεια στην λειτουργία κατά τον εβδομαδιαίο έλεγχο που θα διεξάγεται, ο αγώνας θα πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε αυτό το σημείο προστίθεται η επικαιροποίηση των διατάξεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της ταυτοποίησης του κατόχου του, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Αναφορικά με την ενίσχυση των διοικητικών μέτρων από πλευράς πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, για παράδειγμα, θα υπάρχει η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές σε περιπτώσεις ρίψης κροτίδας, πυρσού, καπνογόνου, φωτοβολίδας και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη.