Skip to main content

Παρίσι 2024: Η άνοδος του αντισημιτισμού πρόκληση ασφαλείας για τους Ισραηλινούς αθλητές

REUTERS/Benoit Tessier

Νωρίτερα αυτό το μήνα η ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει για αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών για το Παρίσι, για λόγους ασφαλείας

Η αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας έχει θέσει νέες προκλήσεις ασφαλείας για τους Ισραηλινούς αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, δήλωσε ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ισραήλ.

Διαδηλώσεις -τόσο φιλοπαλαιστινιακές όσο και υπέρ του Ισραήλ- έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περίπου 240.

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς σκοτώνοντας περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Έκτοτε πολλές χώρες έχουν δει έξαρση των αντισημιτικών εκδηλώσεων, με τη Γερμανία τον περασμένο μήνα να αναφέρει αύξηση 240% την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.

«Το τρέχον κύμα παγκόσμιου αντισημιτισμού έχει δημιουργήσει μοναδικές απαιτήσεις ασφαλείας και προκλήσεις για τους αθλητές μας καθώς προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο Γιαέλ Αράντ, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ισραήλ.

«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους αθλητές μας αντιμετώπισαν εμπόδια ακόμη και με τη συμμετοχή στους αγώνες που είναι απαραίτητοι για τα Ολυμπιακά κριτήρια», ανάφερε σε γραπτή δήλωσή του στο Reuters.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει για αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών για το Παρίσι στο Κατάρ, για λόγους ασφαλείας.

Ο Αράντ, ο πρώτος Ολυμπιονίκης του Ισραήλ, ανέφερε ότι κανένα από τα μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας δεν ήταν ενεργό σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα.

«Τα μέλη της Ολυμπιακής μας ομάδας δεν στρατολογήθηκαν (από τον στρατό) και δεν εμπλέκονται σε καμία μάχη ή στρατιωτική δραστηριότητα. Η Ολυμπιακή ομάδα είναι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένη στην εκπαίδευσή της κι επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εκπροσώπηση του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Αράντ.

Οι διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού δήλωσαν ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας για τη διοργάνωση θα είναι «άνευ προηγουμένου». Ο προϋπολογισμός ασφαλείας των Αγώνων ανέρχεται στα 320 εκατομμύρια ευρώ. Για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική, ειδικά γύρω από το χωριό των αθλητών και τους χώρους των Αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου το 1972 κηλιδώθηκαν παντοτινά από την επίθεση  εναντίον της ισραηλινής αποστολής από ένοπλους που συνδέονταν με την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα «Μαύρος Σεπτέμβρης», μέσα στο χωριό των αθλητών. Έντεκα μέλη της ισραηλινής ομάδας σκοτώθηκαν καθώς κι ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε από τους Παλαιστίνιους ένοπλους.

Στις ΗΠΑ ο πόλεμος της Γάζας έχει αυξήσει τα αντισημιτικά και ισλαμοφοβικά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων επιθέσεων και της διαδικτυακής παρενόχλησης.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι υπήρξε 14πλάσια αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού τις τρεις εβδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου ενώ η Γαλλία κατέγραψε 1.159 αντισημιτικές ενέργειες από την ίδια μέρα, υπερτριπλάσιες σε σχέση με το 2022.

Πηγή: Reuters