Skip to main content

Υπό έρευνα και ο Λαπόρτα για την υπόθεση Νεγκρέιρα

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα είχε την πρώτη θητεία του μεταξύ 2003 και 2010, διάστημα στο οποίο ο πρώην αντιπρόεδρος των διαιτητών ήταν στο μισθολόγιο της εταιρείας.

Ακόμα μία καμπή στην υπόθεση Νεγκρέιρα, που αφορά την Μπαρτσελόνα. Τις τελευταίες ώρες στο στόχαστρο μπήκε επίσης ο νυν πρόεδρος της ομάδας, Ζοάν Λαπόρτα, ο οποίος ήταν στο αξίωμα και κατά τις αδιαφανείς πληρωμές στον πρώην αντιπρόεδρο των Ισπανών διαιτητών.

Στον Λαπόρτα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά και αθλητική διαφθορά (στη δεύτερη θητεία του από το 2021, μετά από εκείνη από το 2003 έως το 2010), έγκλημα που εισήχθη πρόσφατα στο ισπανικό δικαστικό σύστημα.

Ο επικεφαλής του συλλόγου προσχωρεί σε αυτούς που έχουν ήδη ερευνηθεί για την υπόθεση, η οποία εμπλέκει τον Χοσέ Μαρία Ενρίκες Νεγκρέιρα, πρώην διαιτητή και στη συνέχεια αντιπρόεδρο της ισπανικής Τεχνικής Επιτροπής Διαιτησίας, τους πρώην προέδρους των «Μπλαουγκράνα» Σάντρο Ροσέλ, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου και τους τους αξιωματούχους των «Μπλαουγκράνα» στην πρώτη προεδρία του νυν προέδρου.

Στην περίπτωση του Λαπόρτα, οι επίδικες πληρωμές που αναγνωρίστηκαν στον Νεγκρέιρα αναφέρονται στα έτη 2008 έως 2010. Επιπλέον, σύμφωνα με τον δικαστή, η θέση του σημερινού προέδρου της Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να ακυρωθεί με την παραγραφή.

Σύμφωνα με με τον κώδικα ποινικού δικαίου, το αδίκημα της συνεχιζόμενης διαφθοράς, το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί σε όλους τους υπόπτους, ενεργοποιεί την παραγραφή μετά τη συμπλήρωση 10 ετών από το τελευταίο ποινικό αδίκημα ή από τη στιγμή που η εγκληματική συμπεριφορά θεωρείται ότι έχει λήξει.

Κατά συνέπεια, σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται από τον Ιούλιο του 2018, δηλαδή την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής που αναγνώρισε η Μπαρτσελόνα στον Νεγκρέιρα και τον γιο του.

Προς το παρόν, οι έρευνες δεν έχουν αποδείξει πώς αυτές οι πληρωμές ευνόησαν πραγματικά τους Καταλανούς, αν και ο δικαστής υπογράμμισε ότι, θεωρητικά, «είχαν τη δύναμη να ωφελήσουν την Μπαρτσελόνα εις βάρος των υπολοίπων συλλόγων της Λίγκας ή τους αντιπάλους της στο Κύπελλο».

Εκτός από τα αδικήματα της συνεχούς διαφθοράς, της αθλητικής διαφθοράς, της άδικης διοίκησης και της πλαστογράφησης εμπορικού εγγράφου, ο δικαστής καταλογίζει στους υπόπτους άλλο ένα λογιστικό ψευδές, για τα κατά τεκμήριο ψευδή τιμολόγια στις πληρωμές της Μπαρτσελόνα υπέρ του Νεγκρέιρα.

naftemporiki.gr