Skip to main content

«Ορμόνη της νεότητας» και όχι τεστοστερόνη: αυτή θα είναι η άμυνα του Πογκμπά

Ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους δεν πήρε συνθετική τεστοστερόνη αλλά DHEA, μια συνθετική ορμόνη πολύ διαφορετική από την τεστοστερόνη, η οποία θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο της ομάδας υπεράσπισής του.

Στα ούρα του Πολ Πογκμπά που επανεξετάστηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο εργαστήριο Fmsi στη Ρώμη υπήρχαν σημαντικές ποσότητες τεστοστερόνης και τέσσερις μεταβολίτες της που καθόρισαν τη θετικότητά του, θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα του Γάλλου μέσου.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό -γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera- είναι ότι ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους δεν πήρε συνθετική τεστοστερόνη αλλά θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), ουσία που χρησιμοποιείται -μεταξύ άλλων- στη διάγνωση και τη διαφορική διάγνωση της υπερπαραγωγής ανδρογόνων (υπερανδρογονισμός), σε συνδυασμό με μετρήσεις και άλλων στεροειδών ορμονών.

Η δεϋδροεπιανδροστερόνη είναι μια συνθετική ορμόνη, πολύ διαφορετική από την τεστοστερόνη αλλά επίσης αυστηρά απαγορευμένη, όμως θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο της ομάδας υπεράσπισης του παίκτη ούτως ώστε να ζητήσει μείωση της ποινής.

Πίσω από την «ανταλλαγή ουσιών» δεν υπάρχει εργαστηριακό λάθος: στη Ρώμη είχαν επισημάνει ξεκάθαρα ότι η διαφορετική ποσότητα άνθρακα13 στους 4 μεταβολίτες εντόπισε την DHEA, αλλά τα πρωτόκολλα της WADA δεν επιτρέπουν να γίνει διάκριση στις αναφορές μεταξύ των δύο ουσιών.

Στην πράξη και σε αντίθεση με την τεστοστερόνη, η DHEA, γνωστή ως «ορμόνη της νεότητας», υπάρχει πολύ περισσότερο σε τρόφιμα και αθλητικά συμπληρώματα, οπότε σε αυτή την περίπτωση η θεωρία της λήψης μιας «βρώμικης» ουσίας θα ήταν πολύ πιο εύλογη.

Η DHEA δεν μπορεί να πωληθεί στον περισσότερο κόσμο επειδή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, «σε σχέση με τις σοβαρές παρενέργειες, αυτή η ουσία παρουσιάζει πιο αποτελεσματικά και λιγότερο επικίνδυνα υποκατάστατα» για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και άλλων παθολογιών.

Από την άλλη, γίνεται κατάχρησή της στις αντιγηραντικές «θεραπείες» αλλά και μεταξύ των body builders. Όταν κληθεί από την Εισαγγελία Αντιντόπινγκ, η υπεράσπιση του Πογκμπά θα μπορεί να παίξει το χαρτί της μόλυνσης, αλλά θα πρέπει να προσέξει πολύ τις μεθόδους.

Από τις σημαντικές ποσότητες μεταβολιτών που κυκλοφορούν και πιστοποιούνται στον φάκελο φαίνεται ότι η πρόσληψη ήταν πολύ κοντά στην ημερομηνία του ελέγχου (20 Αυγούστου), γεγονός που καθιστά δύσκολο να υποστηριχθούν οι φήμες που κυκλοφορούν ότι το προϊόν ελήφθη στις διακοπές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο εξηγώντας από πού αγόρασε το συμπλήρωμα, από ποιον και πότε, ο Πογκμπά θα μπορέσει ίσως να πείσει τους αθλητικούς δικαστές.

naftemporiki.gr