Skip to main content

UEFA: Πώς θα διανείμει στους συλλόγους τα 3,5 δισ. έσοδα της περιόδου 2023-24

Η έναρξη της αγωνιστικής περιόδου στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις βρίσκεται προ των πυλών και η ηπειρωτική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει κάνει τους υπολογισμούς της για τη διανομή των εσόδων.

Η αγωνιστική περίοδος 2023-24 είναι έτοιμη να ξεκινήσει και η UEFA έχει ήδη υπολογίσει τα έσοδα και τα χρηματικά έπαθλα που θα μοιραστούν στους συλλόγους οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της τη φετινή σεζόν.

Αλλά πόσα χρήματα μένουν στο κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τα έσοδα που δημιουργούν οι ομάδες-μέλη του; Τα ακαθάριστα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Κόνφερενς Λιγκ, καθώς και του UEFA Σούπερ Καπ 2023, υπολογίζονται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2023-24.

Από αυτό το ποσό, η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία θα κάνει αρκετές αφαιρέσεις:

  • 323 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν για την κάλυψη των εκτιμώμενων οργανωτικών/διοικητικών δαπανών που σχετίζονται με τις διοργανώσεις
  • Το 3% (105 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για πληρωμές στις προκριματικές φάσεις
  • Το 4% (140 εκατ. ευρώ) προορίζεται για συλλόγους που δεν συμμετέχουν
  • 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα διανομής του Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών

Από τα καθαρά έσοδα που προκύπτουν (2,92 δισ. ευρώ), το 6,5% θα διατεθεί για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα παραμείνει στην UEFA (190 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 93,5% θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες συλλόγους.

Με βάση τις προβλέψεις, λοιπόν, το συνολικό ποσό που είναι διαθέσιμο για διανομή στις συμμετέχουσες ομάδες την περίοδο 2023-24 είναι 2,732 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, 2,032 δις θα διανεμηθούν στους συλλόγους που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Σούπερ Καπ, 465 εκατομμύρια προορίζονται για τα σωματεία που θα παίξουν στο Γιουρόπα Λιγκ και 235 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν στις ομάδες οι οποίες θα αγωνιστούν στο Κόνφερενς Λιγκ.

Συνεπώς, η UEFA θα διανείμει περίπου το 78% των εσόδων της (2,732 δισεκατομμύρια) στους συλλόγους που θα συμμετάσχουν στη φάση των ομίλων των τριών διοργανώσεών της.

Ένα επιπλέον 7% θα έχει προορισμό τις ομάδες που θα αποκλειστούν στους προκριματικούς γύρους, όσες δεν θα συμμετάσχουν σε Κύπελλα και το παράβολο για το Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών, ενώ στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα παραμείνει σχεδόν το 15%, ήτοι ποσό ίσο με, περίπου, 513 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr