Skip to main content

Η σύγκρουση που απειλεί την επιστροφή του Μέσι στην «Μπάρτσα»

REUTERS/Agustin Marcarian

Σύλλογος και παίκτης θέλουν να ξανασμίξουν τους δρόμους τους αλλά το «ψυχροπολεμικό» κλίμα στη σχέση των Καταλανών με την ισπανική Λίγκα ενδέχεται να αποτελέσει υψηλό εμπόδιο.

Ο Λιονέλ Μέσι θέλει να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα και ο σύλλογος θέλει να τον επαναπατρίσει. Μόνο που η LaLiga δεν είναι διατεθειμένη να κάνει στους Καταλανούς κανένα δώρο.

Αυτή τη φορά οι «Μπλαουγκράνα» δεν κρύβονται. Μέσω του αντιπροέδρου του, Ράφα Γιούστε, ο σύλλογος επιβεβαίωσε ευθαρσώς ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με το περιβάλλον του Λέο Μέσι.

«Είμαστε σε επαφή με το περιβάλλον του. Ο Λέο ξέρει πόσο τον εκτιμούμε και θα ήθελα πολύ να επιστρέψει. Φυσικά και ο Μέσι αγαπά την “Μπάρτσα” και την πόλη, οπότε ελπίζουμε να βρούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσει την ιστορία του εδώ», είχε δηλώσει ο Γιούστε μόλις προ μερικών ημερών.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα λοιπόν κι αυτές οι δηλώσεις δεν εξέπληξαν κανέναν. Εκτός από τα σχόλια των ανθρώπων της ομάδας, ωστόσο, και το Νο 30 της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ενθουσιασμένο με την ιδέα της επιστροφής στην «Μπάρτσα».

Ο Μέσι δεν αγαπά ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ζοάν Λαπόρτα, αλλά ο Αργεντινός γνωρίζει πως θα επιστρέψει σε ένα μέρος όπου νιώθει ότι όλοι τον αγαπούν, ενώ είναι πρόθυμος να κάνει οικονομικές θυσίες.

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι πολύ σημαντικό: περιορισμένοι οικονομικά οι Καταλανοί, μπορούν να του προσφέρουν μέγιστο ετήσιο μισθό «μόνο» 10 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι τέσσερις φορές μικρότερο από αυτόν που λαμβάνει τώρα στη Γαλλία.

Και ο Μέσι δείχνει έτοιμος λοιπόν. Μόνο που η εφημερίδα AS υπενθυμίζει ότι υπάρχει ένας παράγοντας που θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια της «Μπάρτσα»: η σύγκρουση με τον πρόεδρο της ισπανικής Λίγκας (LaLiga), Χαβιέρ Τέμπας.

Προχθές η καταλανική ομάδα ζήτησε δημόσια την παραίτηση του Τέμπας, τον οποίο κατηγορεί ότι προσκόμισε ψευδή στοιχεία για την υπόθεση Νεγκρέιρα. Μια μεγάλη σύγκρουση που προστίθεται σε άλλες ανάμεσα στον σύλλογο και τη Λίγκα, όλες συνδεόμενες με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της πρωτοπόρου του πρωταθλήματος.

Κατ΄ αρχάς η υπόθεση Γκάβι. Η ισπανική δικαιοσύνη ακύρωσε το συμβόλαιο του νεαρού 18χρονου μέσου με την ανδρική ομάδα, με αποτέλεσμα το ανεκτίμητο ταλέντο του συλλόγου να είναι, προς το παρόν, ελεύθερο από οποιοδήποτε συμφωνία τον προσεχή Ιούλιο.

Η Μπαρτσελόνα έχει κάνει έφεση και ελπίζει ότι μπορεί να διατηρήσει στις τάξεις της αυτό πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ, το οποίο θα περίμεναν με ανοιχτές αγκαλιές οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

Πριν από αυτό, η «Μπάρτσα» είχε καταθέσει καταγγελία τον Ιανουάριο του 2023 κατά της LaLiga. Ο λόγος; Η Λίγκα αρνήθηκε να δεχθεί αύξηση 15% στο μισθολογικό κόστος των «Μπλαουγκράνα».

Οι Καταλανοί θεωρούν τους εαυτούς τους ζημιωμένους και θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού οι σύλλογοι που υπέγραψαν τη συμφωνία με την CVC (την οποία η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης αρνήθηκαν) δικαιούνταν αυτή την αύξηση του 15%.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι η LaLiga ζήτησε από τον Λαπόρτα να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 200 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες εβδομάδες τα δύο μέρη θα πρέπει να συναντηθούν ξανά προκειμένου να διαμορφωθούν οι οικονομικές βάσεις για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ποια θα είναι λοιπόν η στάση της LaLiga με μια ομάδα βυθισμένη στις οικονομικές δυσκολίες, αλλά πρόθυμη να επαναπατρίσει τον Μέσι; Στερούμενη παγκόσμιων ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων μετά τις αποχωρήσεις των Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, η ισπανική Λίγκα ζητείται να επιλύσει ένα μεγάλο όσο και δύσκολο παζλ…

naftemporiki.gr