Skip to main content

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου στηρίζει τα θύματα του φονικού σεισμού

REUTERS/Sertac Kayar

Σύσσωμο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αγκάλιασε τους χιλιάδες πληγέντες από τη μανία του Εγκέλαδου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία εκφράζοντας συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

Επταήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η τουρκική κυβέρνηση για να θρηνήσει τα θύματα του τρομερού σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική χώρα και τμήμα της Συρίας τη Δευτέρα (6/2). Ο προσωρινός απολογισμός αναφέρει ήδη περισσότερους από 2.000 νεκρούς, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται στα ερείπια.

Ιδιαίτερα επηρεασμένη η επαρχία Χατάι, ανησυχεί για τους κατοίκους της και θρηνεί τα θύματά της ενώ ο τοπικός σύλλογος (Χατάισπορ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει νέα από πολλούς παίκτες.

Αντιμέτωπος με την τραγωδία, ο κόσμος του ποδοσφαίρου έδειξε για άλλη μια φορά την ενότητά του και τα μηνύματα φόρου τιμής στα θύματα ήταν πάρα πολλά. Πρώτα στην Τουρκία, όπου πολλοί σύλλογοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και κινητοποιήθηκαν.

Ως εκ τούτου, η Μπασακσεχίρ (ομάδα της Κωνσταντινούπολης) έστειλε δωρεές στις πιο πληγείσες περιοχές, προκειμένου να βοηθήσει όσους έχουν χάσει τα πάντα.

Εκτός από τους συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, αρκετοί παίκτες εκμεταλλεύτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν την υποστήριξή τους στα θύματα του σεισμού. Ο Τούρκος διεθνής της Μαρσέιγ, Τσενγκίζ Ουνέρ, μοίρασε ένα όμορφο μήνυμα.

«Εύχομαι το έλεος του Θεού σε όσους έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό που έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», έγραψε ο Ουντέρ σε ένα tweet. «Τα λέμε σύντομα αγαπημένη μου χώρα».

Και άλλοι παίκτες της Ligue 1 είχαν επίσης μια σκέψη για όλα τα θύματα αυτού του σεισμού στην Τουρκία, όπως ο Χουσέμ Αουάρ της Λιόν ή ο Ασχράφ Χακίμι της Παρί Σεν Ζερμέν. «Οι καρδιές μας είναι μαζί σας», έγραψε ο Μαροκινός άσος της πρωταθλήτριας Γαλλίας, ενώ οι «Λιονέ» κάλεσαν επίσης σε προσευχή για όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγωδία.

Σαλάχ, Μόντριτς, Ρεάλ στη στήριξη των θυμάτων

Στο εξωτερικό έχει οργανωθεί ένα κύμα αλληλεγγύης για την Τουρκία, τη Συρία και για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τη μανία της Φύσης. Η Μάντσεστερ Σίτι έστειλε την υποστήριξή της, το ίδιο ο Λούκα Μόντριτς και η ομάδα του.

«Η Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρόεδρός της και η διοίκηση εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους και όλη τους την αλληλεγγύη μπροστά στην καταστροφή που βιώνουν αυτή τη στιγμή η Τουρκία και η Συρία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες», ανακοίνωσε ο ισπανικός σύλλογος μέσω δελτίου Τύπου.

«Ο σύλλογός μας θέλει να εκφράσει τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια και στέλνει όλη του τη στοργή στις οικογένειες του εκλιπόντος, ενώ ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, στους οποίους στέλνουμε όλη μας τη δύναμη και τη στοργή».

Ως δανεικός από την Παρί Σεν Ζερμέν στη Λειψία, ο Αμπντού Ντιαλό είχε μια σκέψη για τους πολλούς νεκρούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τον σεισμό.

«Είθε ο Αλλάχ να βοηθήσει τον τουρκικό και τον συριακό λαό σε αυτή τη δοκιμασία», έγραψε ο Σενεγαλέζος αμυντικός στα κοινωνικά δίκτυα. «Όλα μου τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Ένας ποδοσφαιριστής που εκτιμάται ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα σε εκείνη την περιοχή του κόσμου, ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάχ, θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία.

«Τρομερά νέα από τη Συρία και την Τουρκία», σημείωσε ο επιθετικός της Λίβερπουλ στο Twitter. «Τα συλλυπητήρια μου για τις ζωές που χάθηκαν και εύχομαι σε όλους τους τραυματίες πλήρη ανάρρωση».

naftemporiki.gr