Skip to main content

Έξι Ρώσοι αθλητές στίβου μπορούν να αγωνιστούν

Οι συγκεκριμένοι αθλητές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες μέχρι τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αθλητισμού τον Μάρτιο του 2023, ως ουδέτεροι αθλητές.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αναθεώρησης Ντόπινγκ του Στίβου (DRB) συμφώνησε ότι οι αιτήσεις από έξι Ρώσους αθλητές πληρούν τα εξαιρετικά κριτήρια επιλεξιμότητας για να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες, αν και ως ουδέτεροι αθλητές (ANA), σύμφωνα με τον κανόνα επιλεξιμότητας 3.2, ενώ η Εθνική Ομοσπονδία της Ρωσίας (RusAF) , παραμένει σε αναστολή.

Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του σώματος που κυβερνά τον παγκόσμιο αθλητισμό, νυν World Athletics και πρώην IAAF, αφού οι έξι αθλητές -την 1η Μαρτίου του περασμένου έτους- είχαν αποβληθεί από διεθνείς αγώνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επίσης, η Wanda Diamond League πήρε στη συνέχεια την απόφαση να αποκλείσει Ρώσους αθλητές από τη συμμετοχή στις συναντήσεις της. Επιπλέον, η Επιτροπή Αναθεώρησης Ντόπινγκ κατανοεί ότι μεμονωμένοι διοργανωτές ευρωπαϊκών διοργανώσεων δεν προσκαλούν Ρώσους αθλητές στις συναντήσεις τους.

Ακόμα, τον Δεκέμβριο του 2022 η World Athletics ενημέρωσε τη Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου ότι η διαδικασία ANA 2022 θα συνεχιστεί μέχρι να αποφασίσει διαφορετικά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στίβου.

Παρά τα προαναφερθέντα, η DRB εξέτασε και ενέκρινε τις ακόλουθες αιτήσεις σύμφωνα με τον κανόνα 3.2 των κανόνων επιλεξιμότητας περί έκτακτης καταλληλότητας για να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες μέχρι τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αθλητισμού τον Μάρτιο του 2023, ως ουδέτεροι αθλητές, στο βαθμό που τέτοιοι αγώνες είναι ανοιχτοί σε αθλητές από την Ρωσία.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε αθλητής έλαβε το καθεστώς ANA για τη σεζόν 2022 μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου.

Οι έξι αθλητές που επωφελούνται από το μέτρο είναι οι: Νικίτα Ανισένκοφ, Ντανίλ Τσετσέλα και Αρτέμ Σερμοσάνσκι (άλμα εις μήκος), Μαξίμ Πιάζιν (βάδην), Νικίτα Κουρμπάνοφ (άλμα εις ύψος) και Μαρίνα Κοβάλεβα (Μαραθώνιος).

naftemporiki.gr