Skip to main content

Η περίπτωση Τσέλσι ωθεί στην πώληση της Γιουνάιτεντ

Η οικογένεια Γκλέιζερ αποφάσισε να θέσει προς πώληση τους «Κόκκινους Διαβόλους» εκτιμώντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Το ρεκόρ πώλησης της Τσέλσι πέρυσι απέδειξε στην οικογένεια Γκλέιζερ ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πουλήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με οποιαδήποτε συμφωνία για τον σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ έχει τη δυνατότητα να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του αθλητισμού, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η εταιρεία INEOS του Βρετανού δισεκατομμυριούχου και μακροχρόνιου οπαδού της Γιουνάιτεντ, σερ Τζιμ Ράτκλιφ, μπήκε στη διαδικασία υποβολής προσφοράς για την αγορά των 20 φορές πρωταθλητών Αγγλίας, αφού απέτυχε να αποκτήσει την Τσέλσι, η οποία πουλήθηκε για 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Μάιο.

Η Γιουνάιτεντ δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα εδώ και μια δεκαετία, με τους αντιδημοφιλείς Γκλέιζερς να γίνονται στόχος πολλών διαμαρτυριών εκ μέρους των οπαδών, αλλά ο σύλλογος εξακολουθεί να παραμένει μια ελκυστική προοπτική σύμφωνα με τον Νιλ Τζόις, CEO και συνιδρυτή του Ομίλου CLV.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά brand στον κόσμο και απέφερε έσοδα 689 εκατομμυρίων ευρώ (750,94 εκατομμύρια δολάρια) το 2021-2022.

«Η πώληση της Τσέλσι το 2022 σημαίνει ότι έχει καθοριστεί μια τιμή στην αξία ενός συλλόγου της Πρέμιερ Λιγκ», είπε ο Τζόις. «Αν χρησιμοποιείς την παραδοσιακή μέθοδο αποτίμησης ενός συλλόγου, που θα μπορούσε να είναι μεταξύ οκτώ έως 10 φορές τα έσοδά του, αυτός ο αριθμός των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πιθανώς στο χαμηλότερο άκρο του».

Οι Γκλέιζερς αγόρασαν τη Γιουνάιτεντ έναντι 790 εκατομμυρίων λιρών το 2005 σε μια συμφωνία με υψηλή μόχλευση, η οποία έχει επικριθεί για φόρτωση χρέους στον σύλλογο.

Μη ορθολογική η αγορά της Πρέμιερ Λιγκ

Το καθαρό χρέος της εταιρείας αυξήθηκε σχεδόν 23% σε 515 εκατομμύρια λίρες τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει τους πιθανούς επενδυτές, σύμφωνα με τον Τζόις και τον Σπένσερ Χάρις, αναπληρωτή καθηγητή Αθλητικής Διαχείρισης στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Σε μια ορθολογική αγορά, τα χρέη αυτού του τύπου θα επηρέαζαν άμεσα τις προσφορές και τις τιμές», είπε ο Χάρις. «Αλλά η Πρέμιερ Λιγκ γενικά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκεκριμένα δεν αντιπροσωπεύουν μια λογική αγορά».

Η αποτίμηση του συλλόγου ως δημόσιας εταιρείας κορυφώθηκε στα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, αλλά ο Τζόις είπε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την παγκόσμια βάση οπαδών για να αυξήσουν τα εμπορικά έσοδα κατά 200 εκατομμύρια δολάρια και να προσθέσουν 1-2 δισεκατομμύρια δολάρια στην πραγματική αποτίμηση.

«Αν βλέπετε τη Γιουνάιτεντ ως μια μεσοπρόθεσμη επένδυση, δεν νομίζω ότι υπάρχει τόσο τεράστιος κίνδυνος έναντι της αποτίμησης στην οποία βρίσκονται σήμερα», πρόσθεσε.

Η επένδυση στο «Ολντ Τράφορντ»

Η συμφωνία με την Τσέλσι υποχρέωνε τους νέους ιδιοκτήτες να πληρώσουν 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,10 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσουν μετοχές, ενώ δεσμεύονταν επιπλέον 1,75 δισεκατομμύρια λίρες για να επενδύσουν στον σύλλογο, ιδιαίτερα στο γήπεδο.

Ο Τιμ Μπριτζ, επικεφαλής συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte, είπε ότι η Γιουνάιτεντ παραμένει σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά απαιτεί πολλές επενδύσεις για να επιστρέψει στην κορυφή της πυραμίδας, ξεκινώντας από το γήπεδό της, το «Όλντ Τράφορντ».

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο συλλόγων στην Αγγλία χωράει περίπου 75.000 οπαδούς, αλλά θεωρείται «λείψανο» σε σύγκριση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρένες. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ανακαίνισή του θα κοστίσει ένα έως δύο δισεκατομμύρια λίρες.

«Σε σύγκριση με άλλους κορυφαίους συλλόγους, οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικά έργα όπως το γήπεδο, το γήπεδο προπόνησης στο Κάρινγκτον και οι συνεχείς επενδύσεις στην αγωνιστική ομάδα είναι πολύ σημαντικές», είπε ο Μπριτζ.

Η Γιουνάιτεντ επέστρεψε στην πρώτη τετράδα υπό τον Ολλανδό προπονητή Έρικ τεν Χαγκ για να δώσει στους οπαδούς μια ελπίδα πως μπορεί να αγωνιστούν στην κούρσα του τίτλου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, ο Μπριτζ υπογράμμισε ότι η αγωνιστική «αναγέννησή» της δεν θα βοηθήσει τους Glazers να ανεβάσουν την τιμή. «Οποιοσδήποτε αξιόπιστος επενδυτής θα κοιτάξει τη μακροπρόθεσμη εικόνα και όχι τη βραχυπρόθεσμη οπτική», πρόσθεσε.

«Αν πιέσουν και προκριθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε αυτό δίνει σημαντική ώθηση στα έσοδα και είναι κάτι που οι επενδυτές θα παρακολουθούν έντονα».