Skip to main content

Ο πολυπράγμων δισεκατομμυριούχος κ. Ράτκλιφ

REUTERS/Eric Gaillard

Ποιος είναι ο Βρετανός μεγιστάνας που θέλει να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Η «Ν» παρουσιάζει το προφίλ του επιχειρηματία που συνδυάζει τις πολυποίκιλες δραστηριότητές του με τα αθλητικά δρώμενα.

Χθες το απόγευμα (17/1) ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ επισημοποίησε μια προσφορά για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει τεθεί προς πώληση από την οικογένεια Γκλέιζερ.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Times, εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην επενδυτική τράπεζα που διαχειρίζεται την πώληση για λογαριασμό της οικογένειας Γκλέιζερ, ο Ράτκλιφ είναι ο πρώτος πιθανός αγοραστής που επιβεβαίωσε δημόσια το ενδιαφέρον του.

«Έχουμε μπει επίσημα στη διαδικασία πώλησης», επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Ineos, της τρίτης μεγαλύτερης χημικής εταιρείας στον κόσμο. Σε αυτό το στάδιο, τα μέρη πρέπει να εγγραφούν για να δουν εμπιστευτικά οικονομικά έγγραφα και να δεσμευτούν για τη διενέργεια δέουσας επιμέλειας πριν από μια πιθανή απόκτηση.

Επίσημες προσφορές αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, με τον σύλλογο πιθανότατα να αλλάζει χέρια μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έκανε μια προσφορά για την Τσέλσι πέρυσι, αλλά ήταν χρονικά εκτός του ορίου που είχε τεθεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πάντως η επιβεβαίωση των επαφών του Ράτκλιφ με τη Raine Group, την τράπεζα που ηγείται της διαδικασίας πώλησης, θα μπορούσε να οδηγήσει κι άλλους ενδιαφερόμενους να βγουν στο προσκήνιο.

Από το ποδήλατο στο ποδόσφαιρο

Ο Ράτκλιφ είναι το αφεντικό της Ineos, μιας πολύ σημαντικής εταιρείας στον τομέα των χημικών, και έχει ήδη στα χέρια του μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του βρετανικού αθλητισμού, την ποδηλατική Team Sky η οποία κυριάρχησε στον τελευταίο Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας και η οποία πλέον συμμετέχει σε αγώνες με την επωνυμία Ineos Grenadiers.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2020 η εταιρεία απόκτησε μερίδιο 33% στην ομάδα της Mercedes Formula 1. Ήδη ο κύριος συνεργάτης της ομάδας της Formula 1, Ineos, έχει γίνει ισότιμος μέτοχος με τη μητρική εταιρεία Daimler, η οποία έχει μειώσει το μερίδιό της από το προηγούμενο 60% και τον επικεφαλής και διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας Τότο Βολφ, του οποίου το ποσοστό έχει αυξηθεί από το 30 στο 33%.

Πάνω από όλα όμως ο Ράτκλιφ, αν και οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχει επιβεβαιώσει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν ότι είχε «συζητήσεις» με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς για να αγοράσει την Τσέλσι, με προσφορά έως και 2 δισ. λιρών.

Εν τέλει, μπήκε στο χώρο του ποδοσφαίρου μέσω της γαλλικής Ligue 1. Τον Αύγουστο του 2019 η Ineos επισημοποίησε την αγορά της Νις έναντι τιμήματος περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Το βιογραφικό του σερ Ράτκλιφ

Πώς όμως ο Ράτκλιφ έγινε πλούσιος; Γεννημένος μακριά από την πρωτεύουσα, στη βορειοδυτική Αγγλία, άρχισε να εργάζεται στον πετρελαϊκό κολοσσό Exxon Mobil αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ με πτυχίο χημικού μηχανικού.

Μέχρι τα 37 χρόνια του η καριέρα του ήταν πολύ παραδοσιακή. Το 1989, ωστόσο, ένας headhunter τηλεφώνησε για να δει αν ήταν ανοιχτός για να εργαστεί σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Το 1989 μπήκε στην Advent International, η οποία εκείνη την εποχή είχε μόνο πέντε χρόνια δραστηριότητας πίσω της αλλά είχε ήδη ξεκινήσει τρία funds, συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου 470 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, σύντομα κατάλαβε ότι η νέα δουλειά δεν ήταν ιδανική γι΄ αυτόν και το 1992 έγινε ένας από τους ιδρυτές της Inspec. Μια εταιρεία που επικεντρώθηκε στην αγορά ποιοτικών περιουσιακών στοιχείων (assets), τα οποία διέθεσαν οι μεγάλοι παίκτες του χημικού τομέα επειδή δεν ήταν πλέον συμβατά με τη στρατηγική που υιοθετήθηκε.

Το 1998 η Inspec πουλήθηκε για 1 δισεκατομμύριο δολάρια και ταυτόχρονα ο Ράτκλιφ αγόρασε το τμήμα αιθυλενοξειδίου (ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα αέρια στη χημική βιομηχανία) της Inspec και ίδρυσε την Ineos. Την επόμενη δεκαετία η Ineos ξεκίνησε μια εκστρατεία εξαγορών που την οδήγησε στην απόκτηση περίπου 22 εταιρειών.

Μια από τις πιο σημαντικές ήταν αυτή του τμήματος διύλισης της British Petroleum, που αποκτήθηκε για 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005. Αυτή η λειτουργία σηματοδότησε το άλμα στην ποιότητα της εταιρείας, δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών, που το 2005 ήταν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτινάχθηκε στα ύψη το επόμενο έτος, αγγίζοντας σχεδόν τα 40 δις και φτάνοντας στα 60 δισεκατομμύρια πέρυσι, αθροίζοντας τους τρεις βασικούς πυλώνες του ομίλου: Ineos, Ineos Styrosolution και Inovyn.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αυτοκρατορίας του Ράτκλιφ είναι το γεγονός ότι αφήνει τις διάφορες θυγατρικές (που δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 20 τομείς της αγοράς χημικών) πολύ ανεξάρτητες μεταξύ τους. Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την ολοκληρωμένη, που υιοθετήθηκε από ανταγωνιστές, όπως η Basf ή η Dow Chemical.

Αυτό επιτρέπει στον Ράτκλιφ να έχει πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων από τους ανταγωνιστές του στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, όλα αυτά δεν άμβλυναν τις αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν στην Αγγλία όταν o μεγιστάνας, οποίος είχε αγωνιστεί ένθερμα για την «Άδεια» στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, αποφάσισε να μεταφέρει την κατοικία του στο Μοντεκάρλο για φορολογικούς λόγους.

Ακριβώς όπως η αμφιλεγόμενη φιγούρα του ξεχώρισε αμέσως στον κόσμο της ποδηλασίας με τις διαμαρτυρίες των περιβαλλοντολόγων στο Tour of Yorkshire για τις πολιτικές fracking (τεχνολογία εξαγωγής λαδιού γνωστή και ως υδραυλική θραύση) που διαχειρίζεται η Ineos…

naftemporiki.gr