Skip to main content

«Αντίο» με αποθέωση και νίκη για τον Πικέ

FC Barcelona v Almeria – Camp Nou, Barcelona, Spain – November 5, 2022 FC Barcelona’s Gerard Pique celebrates with teammates after playing his last home game for FC Barcelona

Συγκινητικές στιγμές εξελίχθηκαν στο «Καμπ Νου» για τον τελευταίο αγώνα στο ποδόσφαιρο του εμβληματικού Γεράρδ Πικέ, ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του παίζοντας για τελευταία φορά με την Μπαρτσελόνα, εναντίον της Αλμερία.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας αγώνας Μπαρτσελόνα-Αλμερία θα ήταν απλώς άλλο ένα παιχνίδι πρωταθλήματος. Ένα από αυτά που οι «Αζουλγκράνα» σχεδόν είναι υποχρεωμένοι να νικήσουν.

Το αποψινό όμως (5/11, νίκησε 2-0 η «Μπάρτσα») ήταν κάτι πολύ περισσότερο, ήταν το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Γεράρδ Πικέ στην ομάδα που πήγε πιτσιρίκι κι έφυγε ως ένας από τους θρύλους του συλλόγου.

Το νούμερο 3 της Μπαρτσελόνα ανήκει πια στην Ιστορία της καταλανικής ομάδας με ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ. Η καριέρα του δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητη. Ο Πικέ αποχώρησε μεσούσης της περιόδου, με μια απόφαση που ανακοινώθηκε μόλις 2 ημέρες πριν το παιχνίδι.

Μια ιστορία που δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, έτσι άμεσα κι αστραπιαία που εξελίχθηκε. Η «Μπάρτσα» δεν θα είναι η ίδια χωρίς αυτόν, αν και ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν θα τον χάσει.

Είναι κρίμα να βλέπεις πώς η μεγάλη ομάδα της τελευταίας δεκαετίας διαλύεται κομμάτι-κομμάτι και να συνειδητοποιείς που την οδήγησε η οικονομική καταστροφή στην οποία έχει βυθιστεί τώρα.

Αυτό που έκανε ο Πικέ, αποκηρύσσοντας το υπόλοιπο του συμβολαίου του και μέρος των χρημάτων που του οφείλονται, θα πρέπει να βάλει τον σύλλογο να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όταν αποχωρήσουν οι επίσης εμβληματικοί Μπουσκέτς και Άλμπα.

Αγωνιστικά, το παιχνίδι είχε τη σημασία του λόγω της ιδιαίτερης μάχης που θα δώσουν Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα σε αυτό το πρωτάθλημα. Οι παίκτες του Τσάβι απαγορεύεται να αποτύχουν σε παιχνίδια που δεν είναι μαρκαρισμένα με κόκκινο, κι αυτό δεν ήταν.

Το αφιέρωμα στον Πικέ συνεχίστηκε στις εξέδρες, με τον κόσμο να φωνάζει σε κάθε άγγιγμα της μπάλας από τον Ισπανό αμυντικό. Στον αγωνιστικό χώρο, η Αλμερία έπαιξε φουλ άμυνα και κατάφερε να κρατήσει το «μηδέν» στο ημίχρονο, με τον Λεβαντόφσκι να έχει στείλει την μπάλα στο δοκάρι στο 7ο λεπτό εκτελώντας πέναλτι, το οποίο… είχε προσφέρει στον Πικέ, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Τελικά το σκορ άνοιξε στο 48΄ ο Ντεμπελέ με αριστερό σουτ. Το 0-1 ανάγκασε την Αλμερία να κάνει ένα βήμα μπροστά στον αγώνα, η μοίρα του οποίου σφράγισε στο 62ο λεπτό, με τον Ντε Γιονγκ να σκοράρει στο ριμπάουντ από την απόκρουση του Φερνάντο σε σουτ του Φεράν Τόρες.

Η νίκη έδωσε την ευκαιρία στους Καταλανούς να βρεθούν για πρώτη φορά φέτος στην κορυφή της La Liga, στο +2 αλλά με παιχνίδι περισσότερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης που παίζει τη Δευτέρα (7/11) εκτός έδρας με τη Ράγιο Βαγεκάνο).

Αποτελέσματα και σκόρερ:

  • Χιρόνα-Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1 (67΄ Λόπες, 75΄ Μαρτίν – 78΄ Γκουρουθέτα)
  • Χετάφε-Κάντιθ 0-0
  • Βαγιαδολίδ-Έλτσε 2-1 (39΄ Σάντσεθ, 46΄ Ρόκε Μέσα – 62΄ Χοσάν)
  • Θέλτα-Οσασούνα 1-2 (19΄ Ιάγκο Άσπας – 8΄, 28΄ Άβιλα)
  • Μπαρτσελόνα-Αλμερία 2-0 (48΄ Ντεμπελέ, 62΄ Ντε Γιονγκ)