Skip to main content

Μπάγερν, μια μηχανή παραγωγής χρήματος

Bayern Munich v Inter Milan – Allianz Arena, Munich, Germany – November 1, 2022 Bayern Munich’s Benjamin Pavard celebrates scoring their first goal

Ο κορυφαίος γερμανικός σύλλογος κι ένας από τους σημαντικότερους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ξεπέρασε ήδη σε έσοδα τα 100 εκατομμύρια ευρώ στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ, μόνο από τη φάση των ομίλων. Και η σεζόν προοιωνίζεται μεγάλη για τους Βαυαρούς...

Επικρατώντας με 2-0 επί της Ίντερ, η Μπάγερν Μονάχου σημείωσε την έκτη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες στον όμιλό της (3ος) στο Champions League. Ακόμη ένα ρεκόρ για τους Βαυαρούς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τρίτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ανάμεσα στις διάφορες επιδόσεις-ρεκόρ που κατέγραψε ο γερμανικός γίγαντας, υπάρχει σίγουρα εκείνο που αναφέρεται στα κέρδη, τα οποία ήδη πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ, παρότι η ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν μόλις ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων.

Τα συνολικά έσοδα από την UEFA ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 94 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

  • 15,64 εκατομμύρια από τη συμμετοχή στη διοργάνωση
  • 16,8 εκατομμύρια για τις έξι νίκες στον όμιλο
  • 35,26 εκατομμύρια ως μπόνους ιστορικής κατάταξης
  • 11,6 εκατομμύρια market pool για το μερίδιο που συνδέεται με την περσινή θέση στο πρωτάθλημα
  • 9,6 εκατομμύρια για την πρόκριση στους «16»
  • Μίνιμουμ 5,1 εκατομμύρια για το δεύτερο μέρος του market pool

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος του market pool (δηλαδή το μερίδιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων διαιρούμενο με τις επιμέρους χώρες των συμμετεχουσών ομάδων), το άθροισμα μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με το πόσα παιχνίδια θα παίξει η πρωταθλήτρια Γερμανίας σε σύγκριση με τις άλλες γερμανικές ομάδες που συνεχίζουν στη διοργάνωση: Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία, Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Σε αυτήν την καταμέτρηση, που δείχνει μόνο τα χρήματα που προέρχονται από την UEFA, θα πρέπει να προστεθούν τα έσοδα του σταδίου με τους τρεις εντός έδρας αγώνες που γέμισαν την Allianz Arena και για τον ήδη σίγουρο αγώνα του δεύτερου γύρου: συνολικά, επομένως, τα έσοδα από τη συμμετοχή στο Champions League, είναι ήδη πάνω από 100 εκατομμύρια για τους Βαυαρούς.