Skip to main content

Διαφαινόμενη ζημία 140 εκ. ευρώ για τη Γιουβέντους το 2021-22

Την Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Γιουβέντους θα εγκρίνει την εξαμηνιαία έκθεση από την οποία θα δοθούν ακριβέστερες πληροφορίες για τα οικονομικά του συλλόγου τη σεζόν 2021-22.

Ωστόσο, οι οικονομικές καταστάσεις στις 30 Ιουνίου 2022 μπορούν ήδη να εκτιμηθούν με καλή προσέγγιση. Όπως εξηγεί η Corriere dello Sport, είναι δυνατό να προβλεφθεί μια σημαντική απώλεια, αν και μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε το 2020/21.

Τα λειτουργικά έσοδα θα κλείσουν στα 440-450 εκατομμύρια, υποθέτοντας ότι το γήπεδο θα ανοίξει τουλάχιστον στο 75% από τον Μάρτιο και πως η Γιουβέντους θα ξεπεράσει τη Βιγιαρεάλ στα νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League. Εάν οι «Μπιανκονέρι» περάσουν και τους προημιτελικούς, το έπαθλο της UEFA -που με το πέρασμα στα προημιτελικά θα άγγιζε τουλάχιστον τα 89,3 εκατομμύρια ευρώ- θα είναι μεγαλύτερο.

Προχωρώντας στο κόστος, τα κύρια στοιχεία παραμένουν αυτά του ρόστερ: μισθοί και αποσβέσεις. Οι πρώτοι, με τις τελευταίες παρεμβάσεις, υπολογίζονται σε 235-250 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων αποδοχών για προπονητές, Under 23, παίκτριες, εκτιμώμενα μπόνους και 9 εκατομμύρια για δύο μήνες αποδοχών του Κριστιάνο Ρονάλντο (Ιούλιος-Αύγουστος).

Το «κανονικοποιημένο» επίπεδο της μισθοδοσίας την τελευταία διετία ήταν γύρω στα 275 εκατομμύρια. Τους πρώτους 3 μήνες (από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021) το κόστος των μισθών για τα μέλη της ομάδας ήταν ήδη 96,2 εκατομμύρια, αλλά περιλάμβανε τους 2 μήνες του CR7 και ίσως τα μπόνους απόδοσης της περασμένης σεζόν.

Όσον αφορά στις αποσβέσεις, αυτές θα πρέπει να μειωθούν στα 155-165 εκατομμύρια από 177 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Η οικονομία από την παραχώρηση του Ρονάλντο (29 εκατομμύρια) θα είναι απτή, αλλά μόνο οι έξι μήνες του Βλάοβιτς θα επηρεάσουν κατά 9 εκατομμύρια.

Ακόμα, η «Γιούβε» συνεχίζει να ξοδεύει για παλιές αγορές παικτών: Ντάγκλας Κόστα (11 εκ.), Πιάτσα (3,6), Ροβέλα (6,7), Ντεμιράλ (3,9), ενώ υπάρχουν επίσης και άλλες μεγάλες υποτιμήσεις, από τον Μπονούτσι ως τον Ντε Λιχτ για παράδειγμα.

Ως εκ τούτου, η απώλεια του 2021-22 μπορεί να εκτιμηθεί σε 140-155 εκατομμύρια, εάν δεν υπάρξουν κέρδη κεφαλαίου και εάν η Γιουβέντους περάσει τον γύρο του Champions League. Ο αριθμός ήταν ήδη 64,7 εκατομμύρια στις 30 Σεπτεμβρίου. Χωρίς κέρδη κεφαλαίου, ο σύλλογος θα καταλήξει επίσης με απώλειες τα επόμενα δύο χρόνια (2022-24).

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να υποτεθεί μια αύξηση του κύκλου εργασιών, θα χρειαστεί υπομονετική εργασία για να μειωθεί το συνολικό ποσό των μισθών σε πολύ κάτω από τα 200 εκατομμύρια και τουλάχιστον 80-90 εκατομμύρια σε κέρδη κεφαλαίου τα επόμενα δύο χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο των μετρητών, οι «Μπιανκονέρι» ξεπέρασαν τις οικονομικές εντάσεις που είχαν οδηγήσει το περασμένο καλοκαίρι στο να μην τηρηθεί ο δείκτης ρευστότητας, ζητώντας έκτακτη ένεση 75 εκατομμυρίων από την Exor. Ένα στυλ διαχείρισης εμπνευσμένο από τη βιωσιμότητα θα πρέπει να επιτρέπει τη διατήρηση άφθονων αποθεμάτων ρευστότητας.

Η διοίκηση, επίσης, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να αποφύγει τις υπερβολές του παρελθόντος (Ρονάλντο, Ντε Λιχτ, Ράμσεϊ, Ραμπιό, Ντάγκλας Κόστα για παράδειγμα. Παρά τα ταμειακά αποθέματα, το ρόστερ δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί με οποιοδήποτε κόστος και σίγουρα όχι με την αυξητική λογική της προσθήκης μεγάλων ονομάτων σε μια ήδη ανταγωνιστική ομάδα.