Skip to main content

Ανταγωνισμός Η.Β. – Ιταλίας για το EURO 2028

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανταγωνίζεται την Ιταλία για τη διοργάνωση του EURO 2028. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν την κοινή υποψηφιότητά τους για την ευρωπαϊκή διοργάνωση που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2028.

Το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (UEFA) απέρριψε την πρόταση της αγγλικής ομοσπονδίας να είναι η χώρα υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030, προσφέροντας αντ΄ αυτού την ενθάρρυνση ότι μια κοινή πρόταση (συνυποψηφιότητα) για τη διοργάνωση του EURO 2028 θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Η Ιταλία, από την πλευρά της, θα ήθελε να εξασφαλίσει την ευκαιρία να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2028 για να ξαναπάρει «μπροστά» το ιταλικό ποδόσφαιρο και να ακολουθήσει το παράδειγμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026, που θα διεξαχθούν μεταξύ του Μιλάνου και της Κορτίνα Ντ΄ Αμπέτσο. Η Ιταλική Ομοσπονδία (FIGC), ωστόσο, αξιολογεί ταυτόχρονα και τη διοργάνωση του Euro 2032.

Η προηγούμενη διοργάνωση, το Euro 2020, διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021 (μετά την αναβολή λόγω της πανδημίας της Covid-19) σε 11 διοργανώτριες πόλεις σε όλη την Ευρώπη για τον εορτασμό της 60ής επετείου του τουρνουά, ενώ η τελευταία φορά που η Αγγλία φιλοξένησε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν το 1996.