Skip to main content

Η «μαύρη σελίδα» του βελγικού ποδοσφαίρου

Οι ισχυροί άνδρες της Μπριζ Μπαρτ Βερχάγκε και Βενσάν Μάναερτ, ο Μισέλ Λουβάγκι της Γάνδης, ο Μπρούνο Βενάνζι της Σταντάρ Λιέγης, ο Μεχντί Μπαγιάτ της Σαρλερουά και ο Στίβεν Μάρτενς ονομάστηκαν μεταξύ των 57 υπόπτων που θέλει ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο δικαστήριο για την επιχείρηση «Καθαρά χέρια», τη μεγαλύτερη έρευνα για στημένους αγώνες και διαφθορά στην ιστορία του βελγικού ποδοσφαίρου.

Την Παρασκευή, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» έχει φτάσει σε ένα νέο στάδιο, με δικαστικές κλήσεις για 57 κορυφαίους αξιωματούχους, διαιτητές και προπονητές. Περιλαμβάνουν ενεργούς αξιωματούχους σε έξι κορυφαίους συλλόγους, ενώ οι κατηγορίες αφορούν απάτη, πλαστογραφία και συμμετοχή σε ποινική έρευνα. Η εισαγγελία δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Τον Οκτώβριο του 2018, οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν εφόδους σε 44 βελγικές ομάδες και σπίτια σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο έρευνας για στημένους αγώνες και διαφθορά, ενώ άλλες 13 έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την τότε ΠΓΔΜ. Ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς, ύποπτος και μάνατζερ με αμφίβολη φήμη, συνεργάζεται με τον εισαγγελέα.

Ο Σέρβος ενέπλεξε ονόματα «βαρέων βαρών» με σειρά… εκρηκτικών κατηγοριών. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Λέεκενς είχε επιλέξει τον Ντέρικ Τσιμάνγκα για την Εθνική Βελγίου στο πλαίσιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Λόκερεν, Ρότζερ Λάμπρεχτ

Στον πρώην μάνατζερ της Άντερλεχτ, Χέρμαν Βαν Χόλσμπεκ, άρεσαν τα μετρητά και τα ρολόγια Rolex. Ο προπονητής Πέτερ Μάες έκρυψε «μαύρα» χρήματα σε σακούλες ψωμιού, ενώ η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (KBVB) πλήρωσε τον προπονητή τερματοφυλάκων της, εν μέρει, μέσω κυπριακής εταιρείας.

Οι καταθέσεις του Βελίκοβιτς επέτρεψαν στον εισαγγελέα να επεκτείνει την έρευνα, αλλά κάνοντας συμφωνία με τις δικαστικές αρχές στον Σέρβο μάνατζερ θα δοθεί ασυλία από τη δίωξη. Άλλα πρόσωπα υψηλού προφίλ που εμπλέκονται περιλαμβάνουν τον Μότζι Μπαγιάτ, έναν μάνατζερ με επιρροή, ο οποίος θα διωχθεί για πλαστογραφία. 

Οι διώξεις φτάνουν επίσης στη δεξαμενή των διαιτητών, με τους ρέφερι Σεμπαστιέν Ντελφεριέρ και Μπαρτ Βερτέντεν να κατονομάζονται επίσης μεταξύ των «57».

«Η Κλαμπ Μπριζ έλαβε σήμερα γνώση για τις αναφορές σχετικά με τους ισχυρισμούς της έρευνας “Καθαρά Χέρια”», ανέφερε ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του. «Οι νομικοί σύμβουλοι που διορίστηκαν από τον σύλλογο θα το λάβουν υπόψη και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».

Η Λέουβεν ανέφερε: «Σημειώνουμε τις νέες αναφορές των μέσων ενημέρωσης στις οποίες αναφέρεται ο σύλλογος. Τα υποτιθέμενα γεγονότα χρονολογούνται πριν από την εξαγορά του κλαμπ από την King Power. Η Λέουβεν  αναμένει την περαιτέρω πορεία της νομικής διαδικασίας κι εκφράζει την εμπιστοσύνη της για τη λειτουργία του δικαστηρίου».

Υπογραμμίζεται πως ο Βέλγος εισαγγελέας θέλει επίσης να προσάψει κατηγορίες στον προπονητή τερματοφυλάκων της Εθνικής ομάδας, Έρβιν Λέμενς καθώς και τον πρώην πρόεδρο της KBVB, Φρανσουά Ντε Κερσμάεκερ και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Ομοσπονδίας, Στίβεν Μάρτενς.

«Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά οι καρδιές μας ως ποδοσφαιρόφιλοι αιμορραγούν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της KBVB, Πέτερ Μποσάερτ. «Πρώτα θα αφιερώσουμε χρόνο για να αναλύσουμε την υπόθεση, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

Να σημειωθεί πάντως ότι δεκάδες προπονητές και παίκτες έχουν διαφύγει τη δίωξη, αλλά παραμένουν υπό έρευνα από τις οικονομικές Αρχές του Βελγίου.